От х:

Днес в x:

Самолет с 10 двигателя излита и каца вертикално

В търсене на решение, което да съчетава предимствата на хеликоптерите и самолетите с неподвижно крило, в последните години инженерите работят по проектирането на завъртащи се ротори. НАСА обаче изненада всички, като извади на бял свят конструкция със завъртащо се крило. Летателният апарат може да излита и да каца вертикално като хеликоптер, но и да лети като самолет. Наречен "Смазана мълния", накратко GL-10, безпилотният прототип направи успешно вертикално излитане и преминаване към хоризонтален полет във Форт Ей Пи Хиол, недалеч от Изследователския център Лангли на НАСА в Хемптън, Вирджиния.

Едно от най-големите предизвикателства за авиационните инженери е комбинирането на вертикално излитане и кацане (ВИК) и възможността за "висене", типични за хеликоптерите, със скоростта и пробега на самолетите с неподвижно крило. Някои модели, разработени в последните години, постигат това чрез завъртане на двигателните отделения. Крилата остават фиксирани. За GL-10 обаче НАСА смята, че накланящите се крила са по-добрият вариант - при работа с толкова много двигателни отделения наведнъж.

В момента моделът е във фаза на проектиране и тестване. Неговата съставна конструкция има по четири мотора на всяко от двете крила и два на опашката. Тези двигатели се задвижват от два дизелови двигателя с мощност по 8 к.с., които захранват литиево-йонните батерии на въздухоплавателния съд. Безпилотният летателен апарат има размах на крилете 6,1 м, нетно тегло 24,9 кг и тегло при излитане 28,1 кг. GL-10 е изработен с помощта на процес за бързо прототипиране. От НАСА казват, че са направили серия от 12 прототипа. Те започнали с модел от модифицирана пяна, преди да разработят мостри от клас "хоби" (с тегло 2,3-11,3 кг). Прототипите претърпели редица "тежки кацания", докато инженерите работили по подобряването на системата за управление на полета.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини