От х:

Днес в x:

Започна пролетното зарибяване на ученици

Гимназист и гимназистка от Автото привличаха кандидати с визия и тайнствени механизми


Вкусни лакомства и сладки каки, въртящи тайнствени неща, бяха стръвта за ученици от хасковските основни училища в пролетното зарибяване на ученици. То бе предприето от хасковските средни училища в жестоката битка за осигуряване на повече деца и съответно по-големи училищни бюджети. В името на приходите, гимназиите изкараха най-доброто, с което разполагат в борсата на средното образование, която течеше вчера и днес в Младежкия център. Стръвта хвърляха 7 професионални и две профилирани гимназии, две СОУ-та и едно Спортно училище, станало известно напоследък като училището на Гришо/Григор Димитров б.а/. Гришо го нямаше, но колегите му подкупващо блазнеха със съдбата на неговия успех на щанд със спомени и снимки във фоайето на Младежкия център. Като цяло обаче други се бяха подготвили по-добре. Неглижираното напоследък Транспортно училище „Никола Вапцаров” изкара нещо като вечен двигател, който не спираше да се върти под зоркия поглед на докарани в лятна тоналност гимназист и гимназистка. Лежерно дегизираните с потник и тениска лица на училището може би внушаваха, че ученето в тяхната гимназия е като непресекваща лятна ваканция. От време на време автоекспертката рискуваше барнатия си маникюр, за да даде тласък на устройството, а експерт по вътрешно горене нежно я придържаше с ръка. За любителите на по-интерактивното развлечение бяха осигурени монитори с прикрепени към тях волани за някаква версия на Need for Speed /нужда от скорост англ./, които може би трябваше да илюстрират новата специалност Мехатроника в Транспортната гимназия. Дисциплината изучава цялата налична електроника във возилата, която, както е тръгнало, скоро ще направи излишен шофьора или ще превърне шофирането във видеоигра.

Нова специалност препоръчваха и в гимназията по Механо и електротехника, но модерно звучащия Графичен дизайн все още не се бе случил в школото и то се хвалеше с остарелия поялник и други инструменти за студена обработка на метала. Излаганото не звучешо модерно и ученици и родители подминаваха Механичната борса, както се случва и на последните план приеми. „Последните” се отнасяше за предходните 5-6 години, когато приемът на ученици се сви дотолкова, че някогашното елитно училище имаше по 300 ученици на година и три класа на випуск. За сравнение, малко след демократичните промени в Механото учеха по 900-1000 ученици годишно, като имаше кандидати, които заради тях дори пренебрегваха Езиковата гимназия.

Докарани, но в стила на туристическата индустрия бяха и дамите от щанда на Лакомата гимназия, прекръстена наскоро в Професионална гимназия по туризъм. Бившият Техникум по охранените хубавици/ТОХ/ заложи на изпитана примамка под формата на вкусни лакомства от националната и световната кухня, с универсално послание от шоколадова торта под формата на сърце. Гимназията и сега можеше да се похвали с хубавици, но не охранени, а с външността на манекенки и усмивки на телевизионни водещи, които привличаха посетителите /особено мъжете/ както магнит желязото.

„Райна Княгиня” или гимназията по Лека промишленост наблягаха на изкуството да станеш красив, особено ако си жена, докато Селскостопанската гимназия/ПГСС/-на умението да бъдеш успешен дори и да си мъж и не си от фамилията на кмета, за да можеш да си построиш хотел на 18 години. Специалността им „Фермер” се радва на нарастваща популярност докато новата „Ветеринарен техник” ще получи втори шанс да се реализира на хасковския образователен пазар. Сред новите специалности за тази година е и още една дизайнерска. Тя е на ПГЛП „Райна Княгиня” и гласи „Моден дизайн” след която на теория трябва да сте готови да щурмувате върховете на Джорджо Армани и Джани Версаче, поне в хасковския им вариант. Улеснението за бъдещите моделисти е, че Версаче и Армани така и не са моделирали шалвари, така че за местната им конкуренция има мегдан за развитие.

Г.Христов

Тези от гимназията по туризъм увличаха със стилни костюми и усмивки
В Механото още боравят с поялници и механични играчки от 90-те

Селското стопанство ни плашеха със скелети на вредители
А Леката промишленост привличаха с възможността да бъдем красиви. Особено ако сме жени
Най-много посетители обаче привлече интерактивния шоурум на Транспорта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини