От х:

Днес в x:

Юбилейна изложба показва военните реликви на родопчани от най-голямата война

 

На 7 май 2015 г. във фоайето на Регионален исторически музей – Смолян от 17 ч. ще се открие изложбата „От Родопите до Алпите“, посветена на 70 – годишнината от края на Втората световна война. Автори на изложбата са Цвета Колева и Катя Сулинаджиева и е реализирана със специалното участие на ДА – Смолян.

Целта на изложбата е да възкреси паметта за родопчани сражавали се геройски по фронтовете на войната от септември 1944 г. до май 1945 г.

Най-кръвопролитната и жестока война в историята на човечеството, в която загиват над 50 милн. души, е продължила шест години. Бойните действия се водят на три континента – Европа, Азия и Африка, три океана – Атлантическия, Тихия и Северния ледовит, и са въвлечени 61 държави – 4/5 от населението на земното кълбо.

Експозицията се състои от фотодокументална и предметна част, а акцентът е върху участието на Българската народна армия и родопчани по бойните полета. В редовете на Българската армия храбро се сражават 3042 родопчани-голямата част от тях са мобилизирани, други заминават на фронта като доброволци.

Предметната част включва съхранената памет за родопчани от фонда на РИМ – Смолян, архивния масив на ДА – Смолян, както и ценни семейни реликви на родопчани, участници във войната. Интерес представляват Дневникът на Никола Манолов Люнчев от с. Соколовци и бележникът на кандидат подофицера Рафик Аговски от гр. Чепеларе; Заповедта на ген. Владимир Стойчев, командир на Първа българска армия за завършване на Дравско - Мурската операция, Радио-бюлетина за примирието с България от 20.10.1945 г. и др.

В модула „Спомен от войната“ са експонирани спомени на фронтоваци за хода на бойните действия, за личните драми от загубата на другари и възторга от победите на Българската армия; писма и картички до най-близките.Тук ще бъдат представени и бойни лични карти, уволнителни билети, военно-отчетни книжки на участници от войната от Широка лъка, Райково, Смилян и др. селища от Смолянска област.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Случаен виц

Последни новини