От х:

Днес в x:

И да не ме избира, ВСС да обясни вота си, поиска Куцкова

Никой не е длъжен да ме харесва или избира, но трябва да се обясни какво се случва.

Така съдията Нели Куцкова, която не събра необходимите 13 гласа във ВСС, за да оглави Софийския апелативен съд, обясни в студиото на БТВ, че не се чувства по никакъв начин обидена, че не спечели вота. "Определено не съм човек на никого. Ако стане - стане; не ми е смисълът на живота", посочи Куцкова за кандидатурата си и обясни, че трудно се съкрушава и не се чувства така в момента.

Според нея обаче след като един час е слушала хвалби, а и са й задави много въпроситрябва да се обясни и отрицателния вот
Единственият, който е обяснил действията си, е шефът на етичната комисия Ясен Тодоров, който не одобрява политическата обвързаност на Куцкова, която е била зам.-министър на правосъдието с министър Лучников. "Каква политическа обвързаност към СДС - към нещо, което вече го няма?", попита Нели Куцкова.

"Всеки акт, които завърши с решение, трябва да бъде мотивиран", посочи още съдията и каза категорично, че този акт на ВСС според нея е двуличен и действа крайно обезкуражаващо особено на младите хора.

По думите на Куцкова има и други ситуации, подобни на нейния. Тя даде за пример и друго скандално решение - с гласуването на статутите на несменяемост на млади съдии. По думите ѝ един от младите ѝ колеги от т.нар. бунтари и критичен към ВСС - Красимир Мазгалов, не е получил мнозинство, когато е гласуван неговият статут. Това на практика означава уволнение. Заради скандалността си решението е било прегласувано.

Това обаче според Нели Куцкова показва, че на практика всеки, който си позволява да критикува действията на ВСС се оказва под прицел.Особено опасни са медийните участия - "няма как да не отнесеш нещо", допълни Нели Куцкова.

"Това отношение към младите хора, които си позволяват да изразят мнение, ме възмути повече", допълни тя.

Самата идея за създаване на Висш съдебен съвет преди години са е струвала изключително демократична и тя остава в целостта си положителна, според Нели Куцкова. "Различни състави обаче през годините са гласували противоречиви и неприемливи решения", коментира тя. 
Според нея има базисни проблеми в висшия орган на съдебната система и един от тях е тайното гласуване.

По думите ѝ гнилите ябълки в съдебната система не се ограничават със съдия Румяна Ченалова. "Предпочитам да говоря за здравите ябълки - вярвам, че са повече. Дядо ми беше професионален градинар и от него знам, че гнилите не заразяват здравите, но все пак се виждат", посочи обаче тя.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини