От х:

Днес в x:

Антиромски протест в София

Протест под мотото "Да спрем циганските своеволия" се проведе в градинката до сградата на Народното събрание, съобщава БГНЕС.
Граждани дойдоха, за да изкажат мнението си и да направят опит исканията им да бъде чути от обществото и политиците.

Още преди началото на протеста организаторите обявиха, че до него няма да бъдат допускани скинари и хора носещи агитационни материали със свастики и други расистки символи.

Исканията на протеста са българинът да получи право да притежава оръжие в рамките на имота си и да го използва за неизбежна отбрана. Второто искане е образователен ценз за гласуване, за да не могат хора без основно образование да гласуват, обясни Ивелин Дюлгеров, организатор на протеста.

"Организирахме протеста, защото това нещо вече не може да се трае. Чашата преля с възгласите "българите на кайма". Събрали сме се и срещу политиците, които позволяват това да се случи, ако имаше стабилна позиция на държавата и арестувани, нямаше да сме тук", заяви Дюлгеров. 

Бабата на Дюлгеров е била жертва на ромски престъпления в селото, в което живее, а наказани не е имало. Това е и една от причините той да организира протеста. "Там полиция няма и хората са принудени да се защитават с пушки и ток", оплака се момчето. 

От своя страна Елена Ваташка заяви на мегафон, че политиците не са свършили нищо за 25 години. "Не само, че има етническо напрежение, има необявена продължаваща 25 години етническа война. Тя се състои в това, че се изнасилва, ограбва и избива българското население", коментира Ваташка. 

Протестът премина мирно и беше охраняван по полиция.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини