От х:

Днес в x:

Искат скок на тока с 25% от 1-ви юли. Вестниците в събота

„Висш полицай трупа незаконно досиета", пише "Преса". Вестникът визира Борислав Александров - началник на отдел „Престъпления с висока обществена опасност" в Главна дирекция „Национална полиция". Засега не е ясно с какви мотиви е правен „частният архив" от документи - за рекет или за търговия. Александров е бил дисциплинарно уволнен от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Министрите ще могат да си поръчват студенти. Това предвиждат промени в Закона за висшето образование, които бяха публикувани за обществено обсъждане вчера", пише "Стандарт". „С поправките ще бъдат въведени списъци на приоритетните професии и на защитените направления. Първите специалности ще зависят от необходимостите за икономиката на България. В тях ще могат да бъдат приемани повече студенти от това, което е предложил самият университет, а броят ще се определя от правителството. Защитените специалности пък ще са тези, за които няма много кандидати, но са важни за икономическото развитие на страната. Те няма да бъдат закривани дори и при липса на достатъчно студенти", съобщава "Стандарт".В списъка на защитените професии ще влязат „дефицитни специалисти като педагози, инженери, химици, физици и ядрени енергетици". „Идеята на образователното министерство е записалите се в тези направления не само да получават стипендии, но и държавата да плаща таксите за обучението им", допълва "Преса".

„ЕРП-тата пак искат скок на тока с 25 процента" от 1 юли, пише в заглавие "Стандарт". Под заглавието се уточнява, че 25-процентното увеличение се предлага от ЧЕЗ и „Енерго Про" за нощната тарифа, а за дневната се иска 9 на сто от ЧЕЗ и 2,6 на сто от „Енерго Про".„НЕК иска един милиард лева с новите цени на тока" от 1 юли, съобщава "Труд". В заявлението си НЕК обяснява, че основната причина за тежкото й състояние са решенията на регулатора до момента, който задържаше цените. Общо дълговете на дружеството към края на миналата година възлизат на 3 милиарда и 450 милиона лева.От предложенията на НЕК до Комисията за енергийно и водно регулиране става ясно, че таксата „задължение към обществото", която плащат всички потребители на електроенергия и в която влизат добавките за зелен ток, за топлофикациите и за американските топлоцентрали, трябва да се увеличи с над 15 процента, отбелязва "24 часа".

"24 часа" акцентира върху неволите на пътуващите с автомобили в първия от почивните дни. „Огромни задръствания имаше вчера по магистралите „Тракия" и „Струма". След излизане от София еднокилометровата отсечка от караулката в началото на „Тракия" до разклона за Равно поле се изминаваше за час", отбелязва вестникът.„Един час излизане от София, на Витиня, 10 километра опашка на Струма. Тапи и по трите магистрали", обобщава "Труд".„Пускат бърза лента към София в неделя", успокоява "Стандарт" с подробна информация от пътната агенция.

Източник: КРООС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини