От х:

Днес в x:

Искате ли да живеете 150 години? Възможно е и ето как

Алекс Жаворонков иска да ви докаже това със собствения си пример.

Специалистът по борба със стареенето е сигурен, че науката е достигнала такива висоти, че човекът може спокойно да живее век и половина, и е твърдо решен да го докаже със собствения си пример.

Жаворонков е от Русия, но работи във Великобритания, където завежда Биогеронтологичния изследователски фонд.

Ученият има широк кръг интереси, но смята борбата със стареенето за най-важната си работа, пише Daily Telegraph. Жаворонков има повече от 40 научни труда, посветени основно на процесите на стареене и борбата с него.

Изследователят е на мнение, че постиженията на медицинската наука и широкото разпространение на антибиотиците позволяват сега хората да живеят много повече, отколкото си мислят.

„Смятам, че дори хора, които сега са над 70-те, имат нелоши шансове да доживеят до 150 и повече“, казва той.

Тази си теория д-р Жаворонков иска да докаже със себе си. 37-годишният доктор взема 100 различни лекарства и добавки всеки ден и се надява без проблем да векува. А защо точно до 150 години?

Той дал интервю за Telegraph скоро след като се появили резултатите от изследвания на австрийски медици, от които следва, че старостта, или поне според мнението на въпросните изследователи, ще настъпва чак след 74 години благодарение на постиженията на медицината.

Възможно е границата от 150 години да се е появила в резултат на проста аритметика. Разбира се, съвременният Матусал редовно се занимава с физически упражнения и спорт, често си прави медицински изследвания и сам следи собствената си кръв, като брои кръвните телца.

Ако преди за дълголетниците се говорело, че са късметлии и че имат силен организъм, който се обяснява от цяла редица фактори, включително и генетични, то в скоро бъдеще човечеството ще почувства плодовете на развитието на медицинската наука, обяснява Жаворонков.

„Мисля, че след две-три години ще се появят ефективни фармакологични решения, които ще продължават нашата младост и ще укрепват здравето ни. След това ще се присъединят постиженията на регенеративната медицина и генетиката, които ще позволят да се увеличи продължителността на живота“, казва ученият.

Алекс Жаворонков

Най-трудното според него ще бъде борбата с психологията. По думите му главен враг на високата продължителност на живота не е биологията, а икономиката, социалните и поведенческите фактори. Основното бойно поле се явява главата, съзнанието на човека, обяснява Жаворонков.

Ученият има много привърженици в научния свят. Редица специалисти смятат, че човек може да живее по-дълго от средната продължителност на живота. А тя може да се увеличи съществено с прилагането на прости мерки. Например редовни разходки, намаляване на употребата на въглехидрати, сол и мазнини и използването на вече съществуващи лекарства, като например статини, които могат да удължават живота.

Изглежда много просто наистина, но се оказало много трудно да се убедят хората да правят това, което е полезно за тях, споделя Жаворонков.

Да вземем например интересно изследване на учените от университета на Кардиф. Те препоръчали през 1979 г. на 2500 мъже да спазват пет прости правила – да се хранят правилно, повече да работят и по-малко да пият, да следят теглото си и да не пушат.

След почти четири десетилетия се изяснило, че само 25 от тях спазвали стриктно инструкциите. Те били значително по-здрави от тези, които изоставили препоръките, и живели по-дълго и по-пълноценен живот.

10-те съвета на д-р Жаворонков за тези, които искат да живеят 150 години

  1. Избягвайте психологическото стареене. Установете си предел на дълголетие, теоретично постижим, но за постигането на който е необходимо да полагате усилия. Например самият Жаворонков сега иска да доживее до 170 години.
  2. Отделяйте повече време за себе си. Постарайте се колкото се може повече да отложите майчинството или бащинството, за да избегнете отговорността за децата. Необходимо е да поставите на първо място успехите в укрепването на здравето, а не в бизнеса или кариерата. Постоянно се учете и учете тези, които ви заобикалят.
  3. Старайте се да се заобикаляте с млади хора, препоръчително с млади учени и доктори. Учените живеят по-дълго и съхраняват интелектуална енергия значително по-дълго от обикновените хора.
  4. Занимавайте се с изследвания на процесите на стареене. Само личните знания осигуряват увереност и карат да се вземат лекарства, които удължават живота. Някои от тях вече се продават в аптеките.
  5. Поддържайте добра физическа форма – спете по седем часа, следете количеството погълнати калории, занимавайте се с йога и интензивни физически упражнения. Тичайте за здраве и се старайте да избягвате възпаления и прочие заболявания.
  6. Определете своите предразположености с основно генетично изследване. То също ще ви помогне да предвидите въздействието на едни или други лекарства върху вашия организъм.
  7. Правете медицински изследвания. Редовно проверявайте състава на кръвта и количеството кръвни телца, пулса и т.н.
  8. Започнете да вземате геропротектори – вещества, удължаващи живота.
  9. Събирайте свои биообразци, например кръв и тъкани за бъдещо използване и изследвания.
  10. Направете живота си интересен, за да ви се иска да живеете по-дълго.

Изглежда, Жаворонков е твърдо решен да спечели сделката със своя колега Дмитрий Камински.

Източник: http://megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини