От х:

Днес в x:

Разследват смъртта на новородено бебе

Варненската полиция разследва смъртта на новородено момченце, издъхнало на 15 април в МБАЛ "Св. Анна".
За трагедията съобщиха родителите Десислава и Стефан Димови, а малкият Найден бил първата им рожба. 

42 дни след раждането бебето вдигнало висока температура. Педиатърка от поликлиниката във варненския кв. "Аспарухово" му изписала медикамент за температурата и капки за уши. Състоянието на детето обаче се влошило и родителите го откарали в спешния център на МБАЛ "Св. Анна". 

Там му поставили диагноза остра бронхопневмония, настанили го в клиниката по педиатрия и веднага му назначили лечение. Няколко часа по-късно обаче Найден издъхнал. 

"Стана на лилави петна. Викнах за помощ, веднага дойдоха и опитаха да го спасят, но не успяха. Според епикризата детето ми е починало от остър миокардит и мозъчен кръвоизлив", плаче майката Десислава, цитирана от "Труд". 

Родителите настояват да се разбере има ли виновни за смъртта на първородния й син. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура, потвърдиха от държавното обвинение. 

Разследващите са иззели цялата документация по случая и изписаните на бебето лекарства. В "Св. Анна" е назначен вътрешномедицински одит. Той показал, че всички действия на екипа са били адекватни. 

Според изпълнителния директор на болницата д-р Гален Шиваров за медиците внезапната смърт на момченцето била диагностична загадка, докато не излезли резултатите от аутопсията. Според тях Найден е роден с тежка майчино-фетална инфекция, която продължавала да тлее и е сринала имунитета му. 

Щом научили за смъртта на бебето, роднините реагирали бурно, разбили врата и спешен шкаф в клиниката. 

"Не ги виня, мъката им е голяма, но лекарите са направили всичко възможно да спасят Найден", категоричен бе д-р Шиваров.

На 14 март 5-месечно момиченце почина в село Голям Поровец, след като ден по-рано е било изписано от разградската болница, където е било лекувано в инфекциозното отделение. 

След направената аутопсия от полицията обявиха, че смъртта на бебето е настъпила в резултат на двустранна бронхопневмония. По-късно обаче при съдебно-медицинската експертиза стана ясно, че бебето е починало от задушаване и няма лекарска грешка.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини