От х:

Днес в x:

Земята в розово (снимки)

Не отговаря на стереотипите, но нашата Синя планета предлага доста розови изненади.

Не винаги розовото предразполага към безгрижие. Някои от местата по нашата планета, които могат да ви изненадат с този необичаен за ландшафта цвят, съвсем не са безобидни, нито пък лесно достъпни. Други са изцяло в унисон с розовото настроение.

Ако успеете да прескочите до Маями, някой ден, на 320 км е остров Харбър. Един от красивите острови на Бахамите, Харбър Айлънд е известен с плажовете си, а сред тях е и Розовият плаж. Като цяло на острова цветовете са необичайни. Това е красиво кътче на Земята с цветни настилки на улиците, старинни вили, а розовият оттенък е характерен за неговите източни плажове. Плажът Pink Sands, Розови пясъци, е най-известният от тях. Петкилометровата ивица е достатъчно широка и рядко се случва да има навалица.

Само два са розовите плажове в света. Но кой казва, че в Европа няма екзотика? Вторият е в Сардиния, Италия и също носи името Розов плаж. Той е редовно в топ 5 на плажовете там, наравно в историческите забележителности. Намира се на остров Буделла, архипелага Мадалена. Розовият цвят на пясъка идва от фините парченца раковини и миди, които морето е изхвърляло неуморно ден след ден. А наблизо има естествена колония розови фламинго. Така спокойствието и слънчевото небе се допълват с още розова нежност.

Когаро мислим за Африка, обикновено си представяме пясъните хълмове на Сахара или зеленината на джунглата. Може да се сетим за реката Нил или за езерото Виктория, но нито една от тези мисли не е в розово. Все пак в Африка има цели две розови езера.

Езерото Ретба в Сенегал, както може да се очаква, известно също като Розовото езеро, е толкова солено, че няма нужда да плувате, за да се задържите на повърхността. Цветът му се дължи на цианобактерия във водата. Тя е безвредна, една от малкото безвредни на този континент.

Езерото Натрон в Танзания също става розово. През сухия сезон голяма част от водата се изпарява, като с това се увеличава солеността на останалата в езерота и там бурно се размножават циано бактерии и халофилни микроорганизми. Разликата в нивото на водата през сухия и влажния сезон може да достигне 8 метра.

Езерото Натрон в Танзания - 57 км по дължина, 35 широко, розови води и милиони фламинго в размножителния им период

Дори солта, която се отлага по бреговете на езерото е розова. Розовата картина се допълва от близо 2,5 милиона фламинго, които смятат, че това е единственото подходящо място за размножаване в Източна Африка. Географското разположение на езерото го прави защитено от всички страни от хищници.

Но и в Европа можете да се порадвате на розови езера, също солени. Те са в Испания и също са в комплект с розови фламинго. Вече трябва дори тези, които не знаят, да се досетят, че розовият цвят на фламингото идва от храната му. А водите на солените езера Торевиеха изобилстват с микроорганизми, които вместо зеления флорофил, фотоситезират чрез розов холофил. Смята се, че водата на солените езера Торевиеха е лечебна и изключително подходяща за спа.

Езерото Хилър в Австралия
Соленото езеро Торевиеха, Испания

Заливът Корио в Австралия е сниман много, заради розовите залези там. Даже преди време фотограф засне розова дъга, която публикува в сайта на Университетска изследователска асоциация. Но розови залези се случват и на други места по Земята. Сигурно всеки е гледал по някой.

Розов залез в Као Лак, Тайланд
Залез в залива Корио, Австралия

Бонбонените скали в Юта

 

Розови водопади на Реката на петте цвята.

 

Хълмовете край пътя са розови в Хокайдо, Япония
Тази розова улица е в Бон
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини