От х:

Днес в x:

Супербактерии могат да убият до 80 000 души във Великобритания

До 80 000 души може да загинат, а 200 000 да бъдат засегнати от инфекции при избухването на епидемия във Великобритания, заради ново поколение супербактерии, сочат правителствени прогнози.

В рамките на 20 години епидемиите от грип ще станат сериозни, защото вирусът развива устойчивост на антибиотици, това ще ограничи и броя на рутинните операции, заради риска от развиване на инфекции.

Учените са все по-загрижени за ефекта на антимикробната резистентност, коята прави стандартните антибиотици и антивирусни препарати безполезни срещу заболявания, които в миналото са били държани под контрол.

Дейвид Камерън предупреди за сценарий, който може да върне света обратно в тъмните векове на медицината.

Данните са изнесени от Националния рисков регистър на спешните случаи, те са част от документ разработен от правителствения офис, които определя риска от тероризъм, заболявания, природни бедствия и индустриално съперничество.

За пръв път в него се оценява риска от антимикробната резистентност.

Според документа без ефикасни антибиотици, дори малки и рутинни операции ще се превърнат във високорискови процедури, което ще увеличи времетраенето на болестта и в крайна сметка ще доведе до повече смъртни случаи.

Много от съвременните медицински манипулации като трансплантацията на органи, чревни операции и лечението на рак ще станат несигурни, заради риска от инфекции. В резултат грипните пандемии ще станат по-сериозни без ефективно лечение.

Увеличеният брой смъртни случаи ще се дължи и на резистентността към други инфекции. Вече не съществуват ефективни лекарства за лечение на щам на Ешехерия коли.

Анализът разглежда и възможните смъртни случаи от увеличаващата се резистнетност срещу лекарствата в случаи на Klebsiella pneumonia, стафилококови инфекции, кожни инфекции, ХИВ, туберколоза и малария.

Изготвянето на анализа е било по поръчка на Британския министър председател и в отговор на прогноза на икономиста Джим О`Нийл, според която 10 милиона души ще загиват годишно до 2025, ако не бъдат разработени нови лекарства.

Стафилококова инфекция вече е убила 50 000 души в САЩ и Европа за година, според доклада. С цел да запазят ефективността на лекарствата, медицински експерти съветват лекарите да изписват по-малко лекарства. 

Сред възможните разрешения на проблема е и да бъде създаден тест позволяващ на общопрактикуващите лекари да разграничат вирусните от бактериалните инфекции. Така те ще могат да изписват най-слабите антибиотици.

Съществува идея лекарите да получават финансови стимули, за да не изписват антибиотици, когато това не е наложително, за да се намали вероятността микроорганизмите да станат разистентни.

Ензимът NDM-1, който прави бактериите устойчиви на лекарства е бил открит в 600 бактерии в лабораторни тестове през 2013. Все по-голям брой бактерии стават резистнетни към антибиотиците последно поколение - карбапенеми.

Способността на ХИВ вируса да мутира в отговор на антивирусните препрати също създава нуждата от разработването на нови и по-скъпи лекарства за лечението му.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини