От х:

Днес в x:

Време за убиване, не за кърмене

ИЗЦЯЛО на кърма през първите 6 месеца от живота на човека, а след това - продължаване на кърменето при възможност поне до навършването на 2 г.

Това не е научна фантастика, а най-естествената формула за отглеждане на дете, препоръчана от Световната здравна организация.

Миналата година папа Франциск призова жените да не се замислят да кърмят в Сикстинската капела и въобще на всички публични места.

Но ние в България винаги сме били по-по-най. За нас няма авторитети - по-големи сме дори от папата и Вселенския патриарх, взети заедно. Няма доводи, нито грам желание да чуваме. Има само предразсъдъци и твърдоглава, самонадеяна мантра, че ние си знаем кое е най-доброто.

Дори да не е чела какво смятат папата и СЗО, всяка майка би кърмила, ако има тази възможност. И понеже така или иначе немного жени успяват - изпитват затруднения, не си вярват, че ще се справят, не срещат подкрепа или се водят от други свои съображения (това трябва да е право на избор и да е желано и от двете страни!), те трябва да бъдат насърчавани. А не порицавани.

Защо пуританите в мола се възмутиха от Деница Панайотова, а не от полуголите чалга певици и плеймейтки, чиито парчета дрехи са на места, които не е нужно да се прикриват, но пък за сметка на това точно около гърдите платът все не стига?

Това не е ли смъртен грях?

Да не говорим за убиването, което също се случи на “свещената” територия на един мол! И за което нито ми се пише, нито ми се мисли.

Как въобще е възможно най-прелестният акт, който може да съществува - естественото хранене, при което детето получава защита и засита от тялото на майка си, да се квалифицира като нещо извратено и отблъскващо? Срам ме е от тази цинична реакция, много ме е срам! Най-вече от охранителите, загрижени за психическия комфорт на очевидците. А също и за тези от посетителите, които наистина биха укорили Деница или която и да е друга кърмеща жена. Но пък иначе с удоволствие ще си пуснат нещо по-така - “за душата”. Още щом си влязат в колата, и ще се озвучат с отпускащи текстове и трели от радиото, а като се приберат у дома - и с подобаващите гледки от клипове. И това все пред погледа на своите деца.

А самите “високоморални” търговци, след като са изритали една майка заради това, че е нахранила детето си от гърдите си, а не с купено от мола мляко, ще се размажат от раболепие пред някоя “изискана дама” с екстеншъни, с пач, пълен с банкноти, и нокти с толкова дълга пластика, че не може да си закопчае чифта Кристиан Лоботин, който оглежда критично и направо интелектуално с присвити изпод изкуствени мигли просветени очи.

Не ми се продължава с тази “сладост”, че направо ми прималява и ми загорчава.

Само ще ви кажа с две - три изречения, без да натрапвам на никого нищо. Аз кърмих сина си 5 г. (Разбира се, не си представяйте, че през последните 3 е висял всеки ден на гърдите ми.) Не ми се случи да са ме гледали лошо, въпреки че съм го правила къде ли не на открито - по света и у нас. Напротив, усмихваха ми се, а на него му казваха, че ще стане силен и голям. Е, в България понякога се извръщаха, но само толкова. Макар че ако ме бяха закачили, щях да им отвърна с такава аргументация, че да не си и помислят вече да критикуват кърмеща майка.

И от опита си мога да ви уверя, че нито една от тях не подава гърда, за да разкрие самата си прелест. Това дори не ѝ минава през главата - разберете го, пуритани от всички молове, градинки и ресторанти. Второ, кърмещата жена е толкова опитна, че дори да няма специални дрехи с процеп при гърдите, при които, за жалост на зяпачите, не се вижда абсолютно нищо, тя при всички случаи го прави дискретно. И всичко е много мило, завоалирано и интимно - само между нея и детето. Независимо къде се намират.

Време е за смяна на “чипа”, а впрочем и на думата “отбиване”. Защото отказването трябва да стане плавно и естествено. Я на вас да ви “отбият” едно ястие, преди да сте му се наситили...

Аз няма да ходя в този мол, докато не се извини на жената и докато не си плати обезщетението, което, сигурна съм, съдът ще постанови. Защо да харча парите си при тези, които гледат на мен само като на пачка, а в случай че не си плащам - като на цинична кърмачка? Или (понеже аз отскоро съм бивша) като на втора категория посетителка, ако не им купувам нищо, а просто им търкам пейките из помпозните коридори.

А междувременно не е лошо да излязат с реакция и останалите търговски центрове, които все са във война помежду си и очакват някой да се обади при конкуренцията за бомба или поне да му гръмнат бушоните. И ако са хитри тези в останалите молове, да си направят поне по едно уютно кьошенце за тези “странни” жени, каквито сме ние - кърмещите, и за сучещите малки граждани и евентуални техни бъдещи потребители. Толкова е елементарно и толкова естествено, че чак ми е неудобно да подсещам...

Не съм ексхибиционист, а майка, която няколко години храни навсякъде детето си от гърдите си

Кристина Кръстева

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини