От х:

Днес в x:

„Мерсито“ става парк „Арменци“

Познатият за поколения хасковци като парк „Мерсито“ да се именува „Арменци“, предлага за гласуване на идната сесия на Общинския съвет кметът Георги Иванов. Предложението, което местните общинари трябва да обсъдят на 27-ми март, всъщност е по идея на читалище “Арарат 2001“ и църковното настоятелство при Арменската църква „Сурп Степанос“. Поводът е 24 април. На тази дата е Международният ден в памет на жертвите на геноцида срещу арменците. През тази година се отбелязва 100-годишнината от трагичните събития.

Още от началото на миналия век паркът между улиците „Хр. Ботев“ и „Добруджа“ хасковци знаят като „Мерсито“. Започнали да го наричат така по прякора на един от първите местни търговци след освобождението - бай Атанас. Бакалията му била точно на кьошето до паркчето. Гастрономът бил популярен с хубавото кисело мляко, което се продавало по онова време насипно - в шоли, а собственикът му - прочут с любезността си. Всеки клиент след плащането на сметката чувал възпитаното „мерси“ на бай Атанас.

В нови времена по-младите от града познават парка по-скоро като „Арменския“ заради дългогодишния съдържател на заведението в него, който е арменец.

Истината обаче е, че досега официално име паркът не е имал. Затова според арменската общност е резонно той да бъде именуван според тяхното предложение.

М. Манолова 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Sh
    shopa
    4 -8
    11:22, 21 мар 2015
    аз живея до парка ,и откакто се помня тва си е арм... Виж коментара
  • 2
    Po
    pol26
    3 -1
    14:44, 21 мар 2015
    Парк Мерсито е малкото паркче срещу супер Добруджа(сега Нелина 2).Магазина за които се говори в статията беше на първият етаж на къщата до 14 етажния блок.Сега мисля,че е магазин за авточасти.
Последни новини