От х:

Днес в x:

Слънчево затъмнение ще наблюдаваме на 20 март

 На 20 март (петък) ще наблюдаваме първото, видимо от територията на нашата страна, слънчево затъмнение за годината. 

Над България то ще бъде частично. Пълно ще е над северните части на Атлантическия океан, , Фарьорските острови и архипелага Шпицберген, съобщават на сайта си астрономите от Роженската обсерватория към БАН. 

За наблюдател от София затъмнението ще започне в 10.41 ч. Максималната му фаза ще настъпи час по-късно - в 11.49 в., когато Луната ще е закрила почти 53% от слънчевия диск. 
Краят на явлението ще настъпи в 12.58 ч. 

В различните части на страната максималната фаза на затъмнението ще бъде с леко различно закриване на диска на Слънцето и ще настъпи в различни моменти. От крайните северозападни райони на страната (Видин) максималната фаза ще бъде със закриване почти 56% и ще настъпи в 11.49 ч. От Бургас максималната фаза ще бъде със закриване 48% в 11.55 ч. От Варна ще се наблюдава максимална фаза с 49% закриване, в 11.57 ч. 

При наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори, ползвайте специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението. Обективите или окулярите на използваните от Вас бинокли, зрителни тръби или телескопи трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри! 

Феноменът може и да радва любителите на силни астрономични явления, но притеснява сектора на енергетиката, отбелязва сайтът Atlantico, цитиран от БТА. На 20 март слънчевото затъмнение над Европа ще накара 80 слънчеви централи да изчезнат образно казано от европейската електрическа система. 

Тоест по време на затъмнението няма да има 35 хил. мегавата слънчева енергия. Това е една трета от дневното потребление през зимата за страни като Франция. 
Ето защо на европейско ниво се планира задействане на сътрудничество, за да се запълни недостигът на слънчева енергия чрез временно използване на газ или въглища.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини