От х:

Днес в x:

ДПС иска ЕП да им разреши агитацията на майчин език

Щом може всеки един гражданин да се кандидатира за евродепутат, в която и да е страна, то той трябва да може да го прави на всякакъв език. Това заяви в Русе евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, цитиран от Дарик.

Той обяви, че партията му ще внесе в Европейския парламент петиция, в която ще се настоява за премахването на ограничението в Българския избирателен кодекс, което забранява агитацията на чужд език. Петицията ще бъде отворена и ще може да бъде подкрепена онлайн от всички граждани на Европейския съюз.

Евродепутатът обясни, че е възложено проучване на конституционалисти. Има резултати от всички конституционни текстове на другите страни-членки на ЕС. На базата на това Илхан Кючюк е категоричен, че такова ограничение никъде не съществува.

„Такъв текст е съществувал до преди 5 години в турското законодателство, но с решение на съда в Страсбург, той е отпаднал", допълни Кючюк.

Той е категоричен, че ако Европейският парламент, чрез комисията по петиции, излезе с препоръка за промяна на законодателството, то е недопустимо, което и да е правителство да не се съобрази.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини