От х:

Днес в x:

16 °C

Дупки проядоха пътя в Книжовник след първата му истинска зима

Новият път през Книжовник вече не е нов

Пътя в Книжовник който се прочу като най-лошия в Европа бързо се връща към този си статут само година след ремонта и асфалтирането си. Още след първата си истинска зима новичкия асфалт бе прояден от различни по дълбочина и степен на опасност дупки. В някои от тях гумата хлътва до окачването на автомобила, бронята отива по дяволите, а острите ръбове режат каучук и свиват алуминиеви джанти. Позабравените преживявания отново спохождат пътуващите от в стамболовски направление, а славата на капана вече се е разнесла. Шофьорите намаляват отдалеч пред проблемните участъци и дори са склонни на екстремални маневри.

„Пак стана целия в ропи момче, колите се качват при нас на тротоара. Някои аха да ни влязат у дворовете“ обясни примирена баба, живуща на изхода от селото по посока Стамболово. Следващите няколко коли потвърдиха думите й. В стремежа си да заобиколят кратерите МПС-тата качваха гуми по бордюра или пък минаваха с 3 км/ч през по-плитката част на дупките. Най-проблемният участък е в началото на Книжовник откъм Стамболово. В рамките на 50-тина метра се преброяват 22 дупки, някои от които коварно прикрити от локвите вода. Това винаги е бил най-разбития участък от пътя, като допреди септември 2013-та се състоеше основно от дупки с малко асфалт между тях. Шофьорите го наричаха гробище за коли, заради многобройните повреди, които получаваха по возилата си. Накрая им писна или по-точно писна на чужденците заселили се в района след брак с Българи. Двама от тях, англичанинът Мартин и Бавареца Раймунд организираха първия бунт на местни срещу безумния път, като впоследствие самите хора на Книжовник няколко пъти затваряха сами трасето в знак на протест. Спорно е доколко щеше да има ефект, но за разлика от българите, чужденците могат да възстават и само за принципи. На стачките пристигнаха и други иностранци, ей така от солидарност, макар че самите не минавали оттам. Мартин Смит пък започна да тормози с писма и искания държавата и хасковската община, като дори изпрати на кмета Иванов сметката си от последния ремонт на счупената си кола. Точно Смит обяви отсечката през Книжовник за най-калпавия път в цяла Европа, а 55 годишния британец бил пътувал доста.

След бурната обществена разгласа и след близо година скатаване на институциите и прехвърляне на топката между държава и община, първата склони да задели едни 200 000 лева за асфалтиране на 1.5 километровата отсечка. То бе извършено в края на септември 2013-та година. Как си е свършил работата изпълнителят си пролича след първата истинска зима. Миналогодишната бе като пролет в сравнение с настоящата, която сервира многомесечни порои и небивал сняг макар и през март. След започналото снеготопене се видя, че новичкият асфалт вече не е нов, а на места направо го няма. По цялото протежение на отсечката пък личат хлътвания и началните язви по асфалта. Отделно са вече направените кръпки. Макар и само на година, шосето изглежда повече от старо, което за местните е нищо ново под слънцето.

Г.Христов

Многобройни дупки са цъфнали по платното
Шофьорите почти се качват на тротоара в опит да избегнат кратерите
Асфалтирането бе преди по-малко от година и половина/сн.27.09.2013/
Заради асфалтирането "веднъж завинаги" движението през селото бе блокирано цял ден
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини