От х:

Днес в x:

"Първият човек" открит в Етиопия

Учени откриха челюст, която според тях доказва, че човекът се е появил много по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщава BBC.

Челюстта е на 2,8 милиона години, с 450 000 години по-стара от времето, за което изследователите твърдяха, че се е появил родът ни. До нейното откриване, за най-стари се считаха човешки кости от преди 2,3 милиона години.

Проф. Брайън Вилмор от Университета на Невада в Лас Вегас вярва, че челюстта показва ясната връзка между нашия вид и маймуните.

Челюстта е намерена в Етиопия, където се предполага, че са се появили първите хора. Видът, наречен Люси, е открит в същата част на Африка през 1974 г. Неговата възраст е 3,2 млн. години.

Намерената сега челюст има много по-малки кътници в сравнение с Люси. Размерът на кътниците е една от отличителните черти на хората.

Според проф. Крис Стрингър от Лондонския Природонаучен музей откриването на челюстта е важно само по себе си, но то не е достатъчно да покаже доколко човешки облик е имало съществото, на което е принадлежала.

"Тези нови проучвания ни предоставят дори още по-сложна картина на ранните човеци отколкото сме очаквали", казва той.

"Те ни предизвикват да обмислим самата дефиниция на това да бъдеш човек. Дали това, което ни определя като хора са малките зъби и челюсти, големият ни мозък, дългите крака, направата на инструменти или комбинацията от всички тези черти ?"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини