От х:

Днес в x:

Калфин: Има силна съпротива срещу пенсионната реформа

Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви пред bTV, че когато е започнала работата по пенсионната реформа, се е появила страшна съпротива срещу нея.
Социалният министър обяви, че предлага комплекс от мерки и ги слага на масата за обсъждане. Тук той акцентира, че "никога не е имало толкова широка дискусия по пенсионната система".

"Търся компромиса и максималното съгласие", изтъкна Калфин.

На въпрос дали се чувства безсилен и сам, той отговори, че това ще си проличи, когато предлаганите решения трябва да намерят подкрепа.

"Аз ще направя всичко възможно работодателските организации и синдикатите да бъдат активни участници в тристранния диалог. Готов съм да се срещна с всички от тях", заяви Калфин.

Вицепремиерът остави един въпрос да виси. "Неприятно впечатление прави, че една от тези работодателски организации търси да си подготви почвата да напусне Съвета за тристранно сътрудничество, защото не иска да приеме решението с частните пенсионни фондове", каза той.

Попитан дали говори за КРИБ, председателствана от собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев, Калфин отговори отрицателно, но не пожела да посочи конкретна организация.

На въпрос кога ще има предвидими правила за пенсиониране, Ивайло Калфин отговори: "Яснота би трябвало да имаме до средата на годината – до края на март да приключим дискусиите по всички предложения, след това да се оформят законите, да минат през тристранката, през Надзорния съвет на НОИ, да влязат в парламента и до април-май ще се види. Ако за пореден път се замрази решението, обричаме всички на мизерни пенсии".

Калфин заяви, че няма амбиции за революция, но се опитва да размести статуквото и това е ролята му в кабинета. В тази връзка той сподели, че работи добре с премиера Бойко Борисов.

"С премиера споря по различни теми. По-скоро споря с някои от колегите, премиерът се появява на последна инстанция, но имахме доста спорове с минималната работна заплата – решение, което трудно мина, с увеличението на националния осигурителен доход, за което аз настоявах. Не можах да се преборя за прогресивно данъчно облагане", коментира Калфин.

За сътрудничеството с БСП

Ивайло Калфин заяви, че е възможно БСП и АБВ да се явят заедно на местните избори. Той добави, че предложението им към БСП не е било случайно и нямало причина двете партии да не се явят заедно на изборите.

Относно изказването на Сергей Станишев, че АБВ е като "брошка" на ревера на Бойко Борисов, Калфин каза, че се е забавлявал много, докато гледал интервюто, тъй като при бившия лидер на столетницата демагогията започнала да взима много големи размери.

"Колкото и да говори за брошки на ревера, всичко това е желание да се отърси от близкия, за негово съжаление, спомен за безпринципната коалиция с ДПС, за скандалите с Пеевски, за безобразното управление", добави Калфин.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини