От х:

Днес в x:

Т. Танев: Някои от университетите не са университети

МОН ще работи по идеята за „общ изпит по мислене" като вход в университетите. Това обяви образователният министър Тодор Танев в ефира на bTV.

По думите му в МОН ще се мисли за единен изпит за влизане във ВУЗ. За тази година обаче приемните изпити ще си останат непроменени.

По-нататък обаче ще се обсъжда промяна в системата. Идва европейска програма за наука и интелигентен растеж - трябва да финансираме качеството, да се погрижим за качество. Затова ще се обърнем към идеята за „общ изпит по мислене". IQ-то на българите е напълно достатъчно за нещо такова, смята Танев.

Ще обсъждаме широко идеята, ще има пробен период за няколко ВУЗ-а, разясни министърът, като увери, че среща подкрепа сред заместниците си, както и от някои учени. Все пак той призна, че очаква известно съпротивление, защото има университети, които искат по-лесно влизане на първокурсници.

Танев гарантира, че ще се опита малко да намали бройката на ВУЗ-овете у нас, но това трябва да стане с тяхно съгласие, защото са автономни и МОН не може да се меси самоволно. Ще трябва те самите да решават по каква база да се случи това. Вероятно ще има сливане, предположи просветният министър. Той се надява до два-три месеца да има консенсусна заготовка на Закон за висшето образование.

Що се отнася до средното образование и готвените в него законодателни промени, Танев признава, че вероятно не е особено справедливо да има държавно финансиране и за частните училища. Нека да се заслушаме в доводите и на двете страни.

По-скоро съм за известно малко субсидиране на частните училища за неща, за които има законово основание. Нямаме основание напълно да лишим ученика в частно училище от неща, за които отговаря държавата - например безплатните учебници в първите години от образованието, разсъждава по актуалния казус министърът.

Бюджетната рамка на МОН се прави в момента, стана ясно още от думите на Танев. Той успокои, че, що се отнася до финансовата страна на промените, законопроектът няма да се приеме този месец, а финансирането на частните училища се предвижда от 2018 г., тоест няма да е в тежест на тазгодишния бюджет.

Засегната бе и темата за фиктивните студентски практики и източването на европари от стажове.

Припомняме, че подобно разкритие бе направено в близките дни от журналисти.

Става дума за 16 хиляди лева, студентите ще ги върнат, те са хванати от прокуратурата. Въпросът е фалшивите ментори кога ще бъдат хванати, коментира просветният министър.

За него такива случаи е имало и преди, „неминуемо е да има тук-там някакви проблеми и да са останали скрити, но има добра система на няколкоетапен контрол". Оказа се, че Танев допуска и участие на някои университетски преподаватели в схемата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини