От х:

Днес в x:

Ердоган: ЕС да приеме Турция, ако е срещу ислямофобията

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Европейският съюз "трябва да приеме Турция" като член, ако наистина се противопоставя на ислямофобията.
Ердоган направи коментара си по време на посещението си в Етиопия, след като присъства на церемониите по погребението на крал Абдула в Саудитска Арабия, съобщи изданието "Хюриет Дейли Нюз", цитирано от БГНЕС.

Ердоган произнесе реч срещу тероризма и масовата гибел на мюсюлмани в регионални конфликти и граждански войни. Той подчерта, че Турция никога няма да прояви толерантност към терористите, които може да са представители на различни религии.

"Ние проверяваме Европа. Ще може ли Европа да приеме и да включи в редовете си Турция, чието население е съставено от мюсюлмани? Ако сте срещу ислямофобията, вие трябва да приемете Турция в ЕС", обърна се той към Брюксел.

Той подчерта, че Турция сега е силна държава и тя няма да стои пред вратите на ЕС и да проси членство. Ердоган добави, че ако Турция не бъде приета в ЕС, тя "ще поеме по свой път".

По-рано тази седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства показания ангажимент от страна на турското правителство към присъединителния процес по време на среща с премиера на Турция Ахмет Давутоглу.

Днес по време на среща с турски имигранти в Швейцария Давуотглу заяви, че ако Европа има намерението да бъде световна сила, няма как това да стане без членството на Турция, а излизането от икономическата криза е невъзможно без динамиката и предприемачите на страната му.

"Ние не сме тежест за Европа, ние сме лек за нея, който ще ѝ помогне да се изправи и да върне силата си. Ако европейците имат нужда от работа, сега ние им предлагаме вратата на развиваща се Турция", каза още Ахмет Давутоглу.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    хас-сан докан
    15 -3
    20:29, 24 яну 2015
    Бюля ол маз,комшу сен диниемиьорсун,кендини,кан4е бак.
Последни новини