От х:

Днес в x:

Брюксел иска уверение, че имаме капацитет да пазим границите си

Присъединяването на България и Румъния към Шенген трябва да стане част от дебатите за новата европейска стратегия за сигурност. Това заяви в Страсбург пред БНР председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той припомни позицията си, че в една общност, основана на правила, щом двете страни са изпълнили критериите, е редно да влязат в шенгенското пространство.

Мартин Шулц изтъкна, че този въпрос трябва да бъде поставен още веднъж в съвета, в парламента и в комисията. Шенген не е само въпрос на свободното движение на хора, но и на контрола на външните граници и на това да ги направим по-сигурни, подчерта той.

Заради нуждата от повече сигурност трябва да обсъдим с България и Румъния техния капацитет да защитават външните си граници. Може би в рамките на дебатите ни за сигурността, този въпрос става още по-уместен. Необходимо ни е повече и по-задълбочено сътрудничество, затова трябва да включим темата в стратегията ни за сигурност", коментира председателят на Европейския парламент.

Премиерът на Латвия Лаймдота Страуюма заяви, че латвийското ротационно председателство ще инициира дискусии по този проблем. Тя посочи, че ще се говори за мерки за сигурност, за база данни за това какво да бъде направено, за да се предотврати свободното движение на терористи. Страюма припомни, че има страни, които не са съгласни България и Румъния да влязат в Шенген, защото имат тревоги, свързани със сигурността.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ща
    ЩАНДАРТЕНФЮРЕР ЩИРЛИЦ
    5 0
    19:37, 14 яну 2015
    Дайте на тотенкопф охраната на границата.ние сме с богат опит и добри традиции към нарушители от неарийска раса.
  • 2
    Ре
    РЕЗПРОМ ВЕСЕЛ ДОМ
    3 0
    22:33, 14 яну 2015
    Село селоооо брюксело
  • 3
    Ки
    китаец
    1 0
    07:46, 15 яну 2015
    Едно време Хан Тервел спря исляма към Европа,ама тогава имахме държава.
Последни новини