От х:

Днес в x:

Попова: Армия на границата. Кунева: Квоти за бежанци

Дебатите дали армията да помогне за охраната на границата с Турция продължават. България ще иска пари от ЕС заради бежанците. Кунева се обяви за бежански квоти.
В края на миналата година вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че МВР не може да се справи само с бежанската вълна на българо-турската граница. Затова, по думите му, Министерството на отбраната също трябва да окаже съдействие.

Военният министър Николай Ненчев обаче отказа, а президентът Росен Плевнелиев не одобри идеята с мотива, че "участието на армията в опазването на границата с Турция може да доведе до много сериозен външнополитически проблем за България".

Днес обаче вицепрезидентът Маргарита Попова заяви в отговор на журналистически въпрос, че няма "нищо страшно", ако армията предостави помощ, логистика за МВР, за да може да се предотвратят нелегални миграционни потоци, предаде БТА.

Тя добави, че това би било от полза и на Турция, и на другите съседни страни.

"Добре е, ако двете държави обсъдят този въпрос. Турция няма да се разсърди, когато отидем, когато седнат външните министри, когато седнат министър-председателите или държавните глави на двете държави и говорим за това как да предотвратим нелегалната миграция", категорична бе Маргарита Попова.

По думите й от това страда и Турция, страдаме и ние.

"Когато видим, че между двете държави има добър дипломатически и политически контакт, ще се убедим, че няма нищо страшно части от армията временно като взаимно междуинституционално сътрудничество си помагат, за да предотвратим очакваните потоци", отбеляза вицепрезидентът.

Тя отбеляза, че вицепремиерът Ивайло Калфин е прав, че през пролетта може би ще има голяма вълна от бежанци, и добави, че затова трябва да мислим сериозно - до каква степен и колко бежанци можем да приемем на територията на България.

"Ние вече се понаучихме да даваме статут, да обработваме документи, имаме и все още незапълнен капацитет, но големият проблем, който не е само наш, а и в цяла Европа, е свързан с подценяването на работата с интеграцията на бежанците", заключи Маргарита Попова.

Председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов отново заяви, че Министерството на отбраната може да съдейства на МВР при охраната на южната граница с логистика по отношение на транспорта, разузнаването и комуникациите.

По думите му обаче е необходим нов закон за националната сигурност, който да координира работата на различните служби и институции. Ген. Михов обясни, че е необходимо законодателно да бъдат координирани функциите на отделните звена, свързани с националната сигурност, за да бъдат адекватни действията им по отношение на превенцията и защитата.

Според Михов, България трябва да заяви на международните партньори какъв е максималният брой на бежанците, които може да приеме, а Министерството на външните работи да подготви анализ за предполагаемия миграционен натиск.

"Миграционният натиск към България не е овладян и вероятно ще продължи", категоричен бе шефът на парламентарната комисия по отбрана.

Вицепремиерът Меглена Кунева пък съобщи, че България ще кандидатства за средства от Европейския фонд за солидарност, предаде БНР.
Кунева се обяви за въвеждането на квоти за прием на бежанци според икономическия стандарт във всяка страна-членка на ЕС.

"България в момента разчита преди всичко на собствения си бюджет. Ще направя всичко възможно, за да вземем допълнително средства, които надявам се преди втората половина на годината да бъдат факт. Привърженик съм на идеята, която дава Германия, и това смятам да бъде и българската позиция, която да предложа на моите колеги да я одобрят - да има квоти, да бъдат съобразени с БВП", обясни вицепремиерът.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ду
    дулколакс
    5 0
    16:42, 12 яну 2015
    Тоя казал това оня казал онова границата си стои отворена арабите заедно с терористите си щъкат напред назад -е това са ни политиците и правителството Правителството е като обезглавено Този който трябва да нарежда и следи той не разбира от много неща и и всеки от министрите си прави каквото знае Бойко си въобразява че като премиер задължението му е единствено да реже ленти да ходи почужбина и да посреща и изпраща гости - толкова му стига пожарникарския акъл
  • 2
    Су
    СУЖУК
    3 0
    22:37, 12 яну 2015
    Бойко и всички около него са курви и педераси.това вече и малките деца го знаят.предишните правителства са същата *****.комунисти и мръсни комунистически деца ни разиграват 25 години.време е с оръжие да ги премахнем и върнем ограбените милиарди.
  • 3
    Сп
    спароу джак
    0 0
    19:01, 19 яну 2015
    П=р-е-д-а-т-е-л-и.майка ви да *** с кеф и наслада
  • 4
    Сп
    спароу джак
    1 0
    19:07, 19 яну 2015
    До Кундева,квотата е между краката ми ,много е надървен,ела кучко проклета,ще те разпоря.въшко
Последни новини