От х:

Днес в x:

Производители на хляб искат минимална защитна цена

Фирми за производство на хляб и закуски фалират заради нелоялна конкуренция и липса на защитна минимална цена. От 40 работещи фирми за последните 10 години в Благоевград са останали едва 4, съобщава БНТ.

Председателят на Сдружението на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевградска област Петър Иванов произвежда хляб от 25 години. Според него е необходими специален закон за хляба, който да определя минимална защитна цена, която да не бъде под 90 стотинки за 700 грама. Производителят е убеден, че тези, които продават на пазара хляб под тази цена, печелят като добавят оцветители, емулгатори и подобрители за сметка на качеството.

Според Иванов цените на суровините и разходите в производството са както в европейските страни, но у нас продуктите са по-евтини. Той признава, че успява да е на пазара не за сметка на качеството, а защото се е регистрирал по стандарт „България". Петър Иванов уточнява, че за да храниш детски градини, детски ясли, социални заведения трябва задължително да си регистриран по стандарт „България".

Откакто се е регистрирал по стандарта хлебопроизводителят печели доста обществени поръчки в Благоевградска област. Той посочва, че малко от колегите му правят подобна регистрация, заради тежката процедура, изискванията и непрекъснатия контрол от Агенцията по храните.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини