От х:

Днес в x:

Бедствия и инциденти взеха десетки жертви у нас (видео)

2014 година ще се запомни с невиждани у нас наводнения, при които загинаха много хора. Трагедията в завода за боеприпаси в Горни Лом също взе 15 жертви.
Дир. бг. обобщи най-тежките бедствия, катастрофи и инциденти през изминалата година.

Невиждани потопи

На 19 юни наводнения заляха Варна и Добрич. 11 души загинаха във варненския кв. "Аспарухово", като телата на част от тях - някои деца, бяха търсени дни наред. Стотици хора бяха принудени да напуснат къщите си поради опасност от срутване. Един човек намери смъртта си и в Добричко.

На 28 юли нов потоп отне живота на двама души в Габровско. 39- годишен мъж и 61-годишната му майка от село Враниловци се удавиха, докато се опитвали да се спасят.

На 3 август пък двама души загинаха, а над 800 бяха евакуирани от врачанското градче Мизия, което беше залято от прелялата река Скът. Жертви на водното бедствие станаха 60-годишен мъж и 80-годишна жена, които бяха открити в домовете си. Служебният кабинет отпусна 1 млн. лева за възстановяване на огромните щети.

На 5 септември водният ад се повтори в Бургаско. 21-годишната Камелия Желязкова и 69-годишната Недялка Толева загинаха на пътя Созопол-Бургас, който бе залят от приливна вълна, а 27-годишният Юсуф Илязов се удави край село Ново Паничерево.

15 души изпепелени в Горни Лом

На 1 октомври нова трагедия разтърси България. Взрив избухна в завод за производство на взривни вещества край село Горни Лом. Загинаха 15 души, повечето от които работници. Сред жертвите беше и синът на собственика Валери Митков, който обяви, че според него е извършен саботаж. Доказателства за умишлена намеса обаче не бяха открити, а се оказа, че лицензът на завода е отнемат два пъти заради тежки нарушения. От прокуратурата заявиха, че причината за трагедията е голяма човешка грешка и започнаха разследване, което продължава.

Правителството обяви 3 октомври (само два дни преди изборите - б.р.) за ден на траур, а близките на загиналите получиха по 10 000 лева.

Тежки влакови катастрофи

На 12 юли бързият влак №8601 София-Варна дерайлира в района на жп гара Калояновец. 14 души от пътниците бяха ранени, машинистът - 38-годишният Венко Тодоров, загина на място, а вторият машинист - 42-годишният Христо Тиляшев, за когото се оказа, че е управлявал композицията, бе ранен.

Официалната версия за катастрофата бе превишена скорост. Тиляшев обаче заяви, че докато карал влака със 100 км/ч видял, че първият предупредителен сигнал на гара Калояновец свети зелено, т.е. влакът може да продължи да се движи направо със същата скорост. След километър вторият сигнал изненадващо светнал за отклонение вдясно, което наложило намаляване на скоростта, задействане на екстрена спирачка, след което влакът дерайлирал.

Излязоха и скандални данни за промяна на данните в скоростомера.
Започна разследване, което обаче все още не е приключило.

На 11 декември електрическа мотриса „Дезиро”, движеща се в посока Кулата-София, удари паднал на релсите горящ камион и се запали. Инцидентът стана при село Мурсалево, след като вследствие свличане на скална маса ТИР-ът се обърнал на пътя на влака. Двама братя - полски граждани, шофьори на камиона, като по чудо се разминаха с леки наранявания.

Сред близо 100-те пътници във влака нямаше пострадали, след като машинистът Димитър Христов, задържайки до последно спирачката, за да олекоти неизбежния удар, успял да влезе в първия вагон и да ги предупреди да се държат. По-късно той, началникът влака и кондукторът помогнали на хората да се евакуират от запалилия се влак.
Машинистът беше награден с 500 лв. от БДЖ и часовник от транспортния министър Ивайло Московски.

Кървави инциденти и на пътя

По пътищата в страната тази година са загинали над 630 души при близо 7000 тежки катастрофи, показват данните на МВР.

Един от най-тежките пътни инциденти стана на 13 февруари, когато петима души загинаха, а четирима бяха тежко ранени край ломското село Добри дол при челен удар между микробус "Фолксваген Транспортер" и влекач "МАН".
Смъртта си намериха 30-годишният шофьор на буса, двама мъже на 49 и 75 години и две жени на по 45 години, от Момчилград и Кирково.

От Пътна полиция тогава съобщиха, че причина за инцидента е несъобразена скорост от водача на микробуса, който на десен завой при мокра настилка, изгубил контрол, навлязъл в насрещната лента и се блъснал във влекача.

Смъртта на една барета в Лясковец

На 14 март 53-годишният Петко Петков, барикадирал се в дома си в Лясковец, застреля служителя на отряда на баретите Емил Шарков и рани трима негови колеги, опитали да го обезвредят. От ръководството на МВР не поеха отговорност за провалената акция, въпреки множеството критики на експерти по сигурност. Виновни се оказаха един полицейски шеф и двама редови полицаи, които бяха отстранени от длъжност.

Стрелецът, който също бе ранен при престрелката, е в ареста с обвинения за умишлено убийство на полицай, опит за убийство на трима полицаи и за незаконно притежание на боен арсенал. Психиатрична експертиза показа, че Петков е вменяем и може да носи отговорност за действията си.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини