От х:

Днес в x:

Финландия засили охраната на въздушните си граници

Финландия засили охраната на въздушните си граници, Естония купува бронирани машини от Холандия.
Финландия засили охраната на въздушните си граници заради "необичайно високата активност" на руската военна авиация в Балтийския регион. Това се посочва в разпространено вчера комюнике на финландските военновъздушни сили, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Активността на руската военна авиация в региона на Финския залив и Балтийско море значително се увеличи през последните дни. Нарушаване на въздушните граници на Финландия не беше установено", се посочва в комюникето.

По данни на финландските ВВС полетите на руската авиация се извършвали от военните бази в Русия в посока Калининград и обратно по маршрут през Балтика. Сред самолетите били забелязани бомбардировачи, изтребители и транспортни самолети.

"На този фон Финландия засили охраната на въздушните си граници и взе съответни мерки", отбелязват ВВС.

Тринайсет руски военни самолета са прелетели в неделя над Балтийско море в международно въздушно пространство близо до границите на НАТО, заяви пред ТАСС говорителката на алианса Оана Лунджеску.

Финландия, както и Швеция не членуват в НАТО.

Тази година НАТО съобщи за 400 случая на прехващане на руски самолети близо до страните членки на НАТО, което е с 50% повече в сравнение с миналата година. Над 100 от полетите са забелязани в балтийския район, което е три пъти повече в сравнение с миналата година.

Естония подписа вчера с Холандия договор за закупуването 44 бронирани бойни машини на стойност 100 милиона евро, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Като част от договора се предвижда през февруари догодина съвместно учение с цел експлоатацията на машините. Бронираните машини и танковете ще бъдат доставени на Естония от 2016 г. до 2018 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини