От х:

Днес в x:

„Ислямска държава“ е създала тренировъчни лагери в Либия

"Ислямска държава" е създала свои тренировъчни лагери в Източна Либия, заяви шефът на американското военно командване в Африка ген. Дейвид Родригес.

Според него е възможно да има неколкостотин ислямистки бойци в страната, но не е ясно доколко свързани са те с терористичната организация, обявила халифат в Ирак и Сирия, затова САЩ ги наблюдават "внимателно", предаде Стандарт нюз.

Коалицията срещу "Ислямска държава" проведе първата си среща в централата на НАТО в Брюксел в сряда, като в нея участва и външният министър Даниел Митов и отчете, че настъплението на ислямистите е на път да бъде спряно. Общо 62 държави и организации участват в борбата срещу групировката. Пентагонът съобщи, че Иран вероятно също е започнал удари срещу ислямистите в Източен Ирак. Вашингтон не работи с Техеран и дори не комуникира директно със страната, заяви адмирал Джон Кърби пред Си Ен Ен. Очевидно е, че ако Иран действа срещу "Ислямска държава", това ще има позитивен ефект, заяви държавният секретар Джон Кери, макар че не потвърди категорично дали Техеран извършва удари. Иран също не потвърди действията си, но отрече каквато и да е съвместна работа със САЩ.

Бойци на "Ал Кайда" в Йемен публикуваха видео, на което се вижда американски заложник - Люк Самърс, който изчезна през 2013 г. предава Би Би Си. В записа журналистът казва, че животът му е в опасност и моли за помощ. Терористичната организация заплашва да убие Самърс, освен ако исканията й не бъдат изпълнени. Той е отвлечен в Йемен през септември 2013 г.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини