От х:

Днес в x:

Японец се самозапали в антивоенен протест

Неизвестен японец се самозапали в знак на протест срещу свалянето на ограниченията за дейността на японските въоръжени сили. Инцидентът, както съобщава в сряда националната обществена телевизия Ен Ейч Кей, е станал във вторник късно вечерта в самия център на Токио в парка Хибия до който са сградите на правителството.

До самоубиеца са намерени видеозапис и писма, изобличаващи политиката на властите във военната област. Те са били адресирани до премиера Шиндзо Абе и председателите на двете камари на японския парламент. Мъжът е бил отведен в болница, където лекарите само са установили смъртта.

Подобен инцидент вече стана в Токио през юни. Тогава мъж държа дълга реч срещу намеренията на властите да свалят забраната за изпращане на японски войски зад граница, след което се обля със запалителна течности и се запали.

През юли правителството на Абе премахна много предишни ограничения върху действията на въоръжените сили, включително възможното им използване в чужбина. Това предизвика масови протести в страната. В Токио се провеждат редовни демонстрации срещу тази политика на властите. Въпреки това правителството има намерение да прокара съответните изменения на военната политика през парламента.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини