От х:

Днес в x:

Орязват инвалидните пенсии

Драстично орязване на инвалидните пенсии предлага Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система, предаде БТВ. Ако се възприеме правилото пенсия само срещу минимален трудов стаж, хората с психични заболявания автоматично ще загубят и малкото, което получават сега. Като Емил Траев, който е шизофреник. Емил пита, кой работодател би го взел на работа, само и само за да му осигури нужния трудов стаж за да получава пенсия. „Понякога се чуват гласове, понякога не можеш да контролираш емоциите си, понякога не можеш да станеш сутрин за работа, особено ако си депресиран или нещо такова, а това никой работодател няма да го търпи”, обяснява Емил състоянието си. Експертите предлагат, занапред пенсията да се дава само, ако за поне 1/3 от нужния стаж са внасяни осигуровки. „Реален осигурителен принос означава да си правил осигурителни вноски за определен период от време”, казва Григор Димитров, главен директор „Осигурителни отношения” към Българската стопанска камара. Според експертите така разходите за инвалидни пенсии ще намалеят драстично, много хора от малцинствата също няма да получават пенсии. „Прекалено голям е броя на осигурените лица, които получават инвалидни пенсии. Те са около 500 000 души, средно годишно е около 1,26 млрд. лв. за 2013 г., което е много голям разход”, допълва Димитров. Ако промяната се случи, през 2015 г. ще се спестят от нови пенсии поне 7 милиона лева. Документът с всички предложения ще бъде връчен на новото правителство.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Пе
    Петър
    8 -1
    14:52, 8 ное 2014
    Българския народ колко пати и още търпим тия гадове - дано господ да ги накаже , че друг не виждам.
  • 2
    12
    123
    11 0
    14:58, 8 ное 2014
    Има деца,които никога няма да имат осигурителен стаж.Тях също ли под един знаменател?Някой се разболее, преди да е направил необходимия трудов стаж,също ли ще бъде лишен? Хей,мислете преди да гласувате манекени!
  • 3
    In
    Invalid
    4 0
    16:59, 8 ное 2014
    Kak ne i e sram be to ne stiga che davate 120lv koito ne stigat za tka dori ami i tqh iskate da vzemete ,togava namerete rabota za takiva kato nas i ni daite ravni usloviq s ostanalite hora kakto e v chujbina :(
  • 4
    41
    4171
    5 0
    17:16, 8 ное 2014
    Като цяло е правилна идея.Само трябва наистина да има изключения за заболявания с лоша прогноза,нелечими илли непозволяващи да се работи въобще.
  • 5
    27
    273900
    1 -1
    19:09, 8 ное 2014
    И аз чувам странни звуци, МЪРЗИ ме да ставам сутрин ама все пак ставам и ходя на работа... Айде ся щоТ ме мързи да ставам сутрин и да ме регистрират като инвалид и аз да си бича айляка и да си зимам няква определена сума пари...
  • 6
    Ми
    Мина
    2 0
    19:18, 8 ное 2014
    Дано намерят точния подход към проблема.Защото наистина не е нормално вместо да търси работа, един човек да намери спасение в инвалидна пенсия.А има ужасяващи примери,когато ц***** съзнателно влачат децата си по ТЕЛК-ове,без да ги лекуват,само и само да ги изкарат инвалиди.А някой изобщо проверява ли едно дете , инвалидизирано като астматик,дали взема редовно лекарства за това иначе сериозно заболяване,или просто получава пари.И изобщо всички,произведени в ранг "инвалид" ,провеждат ли съответното лечение или си бачкат яко в сивия сектор и "заболяването " изобщо не им пречи.
  • 7
    25
    2552
    2 0
    21:59, 8 ное 2014
    Nemat srama tezi mafioti.kak 6te oreji na onko bolni hora pensiite.razbiram da im tirsi smetka na siganite koito sa s fal6ivi epikrizi.stava vipros za siganite koito s pari si kupuvat epikrizi.no ako naistina orejat drugite invalidi.tozi pit bg grajdanite da se nadignat i da gi svalat ot vlast mafiata.nikoi ne e zastrahovan.utre moje i nie da sme edin ot tah.zna4i te sa zaslujili 4430 leva na meses a tezi hora sa bolni i si pla6tali osigurovki i danitsi na tazi strana.ne trabva da im pozvolim da se pogigravat s bolnite.a tezi koito sa s fal6ivi epikrizi da gi zalovat i da gi nakarat da virnat vzeti te sretstva s lihvite.i zatvor za doktoite koito davat fal6ivi epikrizi.te o6tetavat dirjavata a ne bolnia koito edva prejivava s mizerna pensia.bog da nie na pomo6t.
Последни новини