От х:

Днес в x:

Мартин Заимов: Държавна сигурност стои зад генезиса на КТБ

Корпоративна търговска банка (КТБ) е псевдобанка, а генезисът й и на хората, свързани с нея, е бившата Държавна сигурност (ДС). Тази оценка направи в интервю за Би Ти Ви бившият подуправител на БНБ и бивш шеф на управление "Емисионно" Мартин Заимов.

Запитан конкретно за имената на свързаните с КТБ агенти на комунистическите тайни служби, отговори, че в България "вече се знае кой е бил обвързан с ДС - хората са много, но не са много банките, в които ръководни лица са свързани с ДС" и това лесно може да се провери от всеки.

Заимов подчерта, че във връзката на КТБ с ДС е обяснението за случилото се с нея и няма нужда от други финансови обяснения. На въпрос ограбена ли е банката, банкерът отговори положително и допълни: "Добрият отговор е, че има влиятелни граждани, които са смятали, че КТБ е инструмент за развитие на българската икономика, грозният отговор е злоупотреба с власт".

Според него е съществувала убеденост, че хората по върховете на властта са големи приятели на банката и ще помагат каквото и да се случи и като пример изброи имената на бившите министър-председатели Сергей Станишев, Бойко Борисов и Иван Костов. Бизнес, който не работи, не може да продължи да работи с подкрепата на когото и да било, допълни той.

Заимов посочи, че докато е бил подуправител на БНБ също се е случвало властта да му оказва натиск за взимане на решения, с които не е съгласен и даде пример с регулациите на валутния борд. Допусна, че на подобен натиск е бил подложен и сегашният управител Иван Искров, а ако не той, то вероятно шефовете на Банков надзор.

Банкерът подчерта, че няма връзка между КТБ и останалите банки, защото над три месеца след поставянето й под особен надзор в другите нищо не се случва.

Парите не са непременно откраднати, често са загубени, каза Заимов и даде пример с покупка на активи на прекалено високи цени.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Za
    ZABOBOL
    0 0
    09:45, 4 ное 2014
    Budi,budi, budi balgarite Martine,ako iskat da izlqzat ot koshmara ,razbira se.Tova /za DS i KGB/sam go kazal i az otdavna.No:V darjava,v koqto chuvame oshte,che"tezi"sa rabotili za "nacionalnata sigurnost"-spasennie nqma.
Последни новини