От х:

Днес в x:

Ниски доходи, скъп ток

От средата на лятото ни е ясно, че след по-малко от седмица електромерът ще ни бърка по-дълбоко в джоба, и то с цели десетина процента. Дори в държавите, където доходите им са в пъти по-високи от нашите, а стандартът на живот на обикновените хора е на светлинни години напред, не си позволяват подобни резки промени.
Явно оттатък бившата Желязна завеса играчите на различните нива по енергийната верига се стремят по-малко да ощетяват крайните потребители. Това там е не само въпрос на манталитет, възпитаван с векове, а и на цивилизована регулация - не като нашенската, разпределяща 3 феодални вилаета, по един на всяка отделна фирма. На Запад подобно нещо е немислимо. Там не само фирмите, а и обикновените хора могат да избират от кой да получават ток, природен газ или вода. Смяната на доставчика в някои страни става дори през интернет. За нас това си е направо научна фантастика. В белите страни различните фирми се конкурират за потребителите, а не ги третират като крепостни селяни, които са длъжни само да плащат, независимо дали им отчитат тока с незаконни електромери, вкарани у нас с фалшиви документи.
Да се върнем пак на цените на тока. Казват ни, че с парите, смъкнати от всеки абонат, ще започнат да спасяват държавната НЕК. Но поскъпването, което ни чака от 1 октомври, нямало да е достатъчно и в бъдеще да чакаме и нови покачвания на цените. Така на практика не само обикновените потребители, но и стотици малки фирми, които все още не са били отнесени от кризата и нормативните безумия на властта в последните 25 години, ще отидат в небитието. Това със сигурност ще остави още хора без работа и ще накара много други да поемат на гурбет в близки и далечни земи. И към уж фалиралата съседна Гърция, където токът за бизнеса според запознати е доста по-евтин, отколкото у нас. Не е тайна, че южните ни съседи внасят електроенергия от България. Защо същият този ток там е по-евтин, а у нас фирмите са принудени да го купуват по-скъпо?
За да не поскъпва много токът, тепърва ще се молим на собствениците на американските тецове и зелените централи да ни го продават на по-ниска цена. Едва ли обаче те ще се откажат от свръхпечалбите си, гарантирани от корумпирани политици, подписвали заробващите всички нас договори. Един поне от сложилите параф по тия документи да беше осъден, тогава сигурно хората щяха по-лесно да приемат трудностите. Ние обаче си оставаме не само най-бедната и ограбвана страна в ЕС, но и единствената, в която няма вкаран в затвора политик от по-високо ниво. Сигурно и затова сме „наградени” от Брюксел с предпазна клауза за съдебната ни система. А останалите „призове” си ги получаваме ежедневно от монополистите у нас под формата на високи сметки за ток, парно и какво ли още не.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини