От х:

Днес в x:

Шотландският премиер подава оставка

Премиерът на Шотландия Алекс Салмънд обяви, че ще подаде оставка от държавния пост. Решението му е пряко следствие от отрицателния вот на референдума за независимост на страната, предават световните агенции.

„Да служа като премиер на Шотландия бе най-голямата привилегия в живота ми.”, заяви Салмънд на специално свикана пресконференция. Той допълни, че ще се оттегли и от лидерския пост начело на Шотландската национална партия на предстоящия партиен конгрес през ноември

„Смятам, че партията, парламентът и страната ще имат полза от ново управление”, отбеляза Салмънд.

Шотландският националистически лидер Алекс Салмънд призна поражението си малко след огласчшането на първите резултати. Но той настоя Лондон бързо да изпълни дадените преди вота обещания Шотландия да получи повече власт на съдбините си.

"Благодаря на Шотландия за тези 1.6 милиона гласове за независимостта", каза Салмънд пред привържениците си в шотландската столица.

"С мнозинство Шотландия реши – на този етап – да не става независима държава. Аз приемам присъдата на народа", добави той. Салмънд благодари за високата избирателна активност (почти 85%) и я нарече "триумф на демократичния процес и участие в политиката".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини