От х:

Днес в x:

"Знакът на Българина" с трета експедиция в края на лятото

Участниците от клуб “Знакът на Българина" към ОП”Детски и младежки център” Димитровград с ръководител Ванина Костова проведоха трета поредна експедиция това лято

Участниците от клуб “Знакът на Българина" към ОП”Детски и младежки център” Димитровград с ръководител Ванина Костова проведоха трета поредна експедиция това лято. Този път те посетиха ”Светилището на нимфите и Афродита" край село Каснаково и крепостта "Свети Дух" на Минералните бани.

Светилището край село Каснаково, община Димитровград, на езика на археологията се нарича Нимфеум и възниква 2-3 век след Хр. То е част от един огромен архитектурен комплекс - имение на богат римски поданик от тракийски произход . Неговата площ се разпростира на повече от 15 декара и включва известни за сега седем сгради. Проучванията на арх. Веселка Кацарова започват през 2007 година след близо 60 годишно прекъсване от проучванията на проф.Иван Венедиков.

Децата бяха развълнувани от факта, че са сред първите, които виждат току що открито парче от мраморен капител - част от древната постройка. Ценната находка се съхранява покрита в сградата на така наречения театър насред поляната. Този частен театър е последната разкрита постройка за тази година. Предполага се наличието на къпалня или баня, за която съществува само проучвателна снимка от предишните разкопки. На същия този терен са открити цели фрагменти от прозоръчно стъкло с внушителни размери , рамки за прозорцио от мрамор, рамки за врати, курнизи, фрагменти от статуи, битова керамика, бижута, игли за коса, фиболи и др. Голяма изненада за младите археолози беше новината , че под подовите нива на една от римските сгради има запазени две жилища от много по-ранен период - 9-8 век преди Христа. Този период се отнася към ранно–желязната епоха, в която траките за първи път могат да бъдат идентифицирани като етнос.

От разказа на арх.Кацарова децата разбраха, че материалната култура ни дава информация за липсващата неписана древна история. Единствено въз основа на намерените находки може да се пресъздаде напише историята на това място. Всички се надяват разкопките да продължат, защото всъщност е разкрита само една малка част от тази привлекателна и богата на културно наследство местност.

Експедицията продължи към гр. Минерални бани – Хасковска област , където участниците се потопиха в атмосферата на добре възстановената древноримска крепост "Свети дух".

На хълма между балнеосанаториумите „Топлика“ и „Орел“ се намира едноименната крепост „Свети Дух“. Внушителната постройка е преживяла четири строителни периода: римски, късноримски, ранновизантийски и средновековен. Крепоста има неправилна многостранна форма. Стените и са запазени на места до височина 3,5 метра, дебели са 2 метра и ограждат площ около 2 декара. В крепостта се влиза през главния вход от юг или през две малки потерни (врати) на западната и източната стени. Отбраната е подсилена от четири големи правоъгални кули, които през средновековието са били превърнати в жилищна. Отвътре край крепостните стени са прилепени редици от жилиюни, стопански и казармени помещения, в които са открити десетки глинени съдове, селскостопански оръдия, монети, оръжия и други предмети. По време на археологическите разкопки в крепостта са намерени и над 120 медни, сребърни и 3 златни монети и един оловен печат.

Третата експедиция на клуба по етнография "Знакът на Българина" приключи за участниците с много веселие и тийм билдингови игри край минерален басейн на Минералните бани. Предстои изготвяне на презентация за поредната експедиция. За записвания в клуба можете да се обърнете към ОП”Детски и младежки център”, училищата в Димитровград, градска библиотека и на тел. 0895 799 769 - ръководител: Ванина Костова.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини