От х:

Днес в x:

Федерика Могерини - младото лице на европейската дипломация

Новото лице на европейската дипломация, 41-годишната Федерика Могерини, досегашен министър на външните работи на Италия, бележи идването по върховете на Европейския съюз на ново поколение, което според италианския премиер Матео Ренци трябва да въплъщава една Европа, която е по-отворена към гражданите, по-близка и солидарна с младите, по-уповаваща се на европейските ценности, отколкото на ценностите на единната валута, отбелязва агенция "Франс прес".

Могерини беше назначена за министър на външните работи на Италия за всеобщо учудване през февруари и е един от най-младите министри в кабинета на Матео Ренци. По онова време дори президентът на Италия Джорджо Наполитано изрази съмнение в нейната компетентност. Тя успя да измести на поста на външен министър на Италия харизматичната и опитна 65-годишна Ема Бонино.

След като италианската Демократическа партия на Ренци се представи много добре на европейските избори за разлика от повечето партии в лявото пространство и се утвърди като първата национална лява сила в Европейския парламент, Ренци издигна кандидатурата на Могерини за поста на водещ европейски дипломат.

В последните месеци Могерини, която има голямо доверие в себе си, умножи пътуванията, по-специално в Украйна и Русия, но и в Близкия изток. Срещата ѝ с Владимир Путин обаче ѝ навлече доста критики и тя беше определена като прекалено проруски настроена. Могерини покани Путин на срещата на върха Европа-Азия през октомври, организирана от италианското председателство на ЕС, и изрази подкрепа за газопровода на "Газпром" "Южен поток", припомня ДПА.

В Twitter критиците ѝ дори създадоха акаунт "Спрете Могерини", насочен срещу нейната номинация. Италиански анализатори обаче обвиниха в лицемерие критиците на "проруската" Могерини и посочиха, че не само тя, но и Германия и Франция заемат предпазлив подход спрямо Кремъл.

Могерини е родена в Рим. Завършва висше образование в столицата и прави докторантура по политически науки в университета "Сапиенца". Тя участва в национални и европейски кампании срещу расизма и ксенофобията. Започва да се занимава с външна политика в партията "Леви демократи", от която се ражда Демократическата партия, днес на власт в Италия. Могерини отговаря за връзките на партията с американските демократи и с Партията на европейските социалисти.Могерини е депутат в италианския парламент от 2008 г. Тя е в състава на комисията за външна политика и комисията за отбрана в Камарата на депутатите. През 2013 г. е начело на италианската делегация в парламентарната асамблея на НАТО. През декември става ръководител на европейските и международните въпроси в ръководството на Демократическата партия.

Тя е женена за бившия директор на хуманитарната организация "Спаси децата" Матео Рабезани, който отговаряше и за международните отношения в римското кметство по времето на управлението на кмета Валтер Велтрони, посочват ДПА и "Франс прес". Могерини има две дъщери - Катерина, родена през 2005 г., и Марта, родена през 2010 г.

Ключова позиция в критичен момент


Подобно предшественичката си Катрин Аштън и Могерини ще поеме ключовия пост в ЕС, преследвана от много критики. На обвиненията, че е твърде млада и неопитна, тя заяви, че 41 години не са толкова малко, и допълни, че е външен министър на страна от Г-7 и 20 години се занимава с теми от европейската и външната политика.

"Предстоят ни големи предизвикателства при външната политика", бяха първите думи на новия върховен представител за външната политика на ЕС. Ситуацията е сериозна и трудна, има много кризи за решаване, дори и на европейска земя, освен в Либия, Ирак и на други места, каза още тя и подчерта, че в своята работа ще вложи цялата си енергия и преданост и ще служи в интереса на всички държави членки и на всички европейски граждани.

Именно големите външни предизвикателства към Европа водят до най-големите съмнения за Могерини. В момента отношенията между ЕС и Русия се намират в най-критичната си фаза от студента война насам заради кризата в Украйна. За справяне с тази ситуация съюзът се нуждае от опитен дипломат, който е запознат добре с Русия, а Могерини не влиза в тази категория, коментира аналитичното издание Brookings.Италия има силни икономически връзки с Русия и беше един от острите критици на европейските санкции срещу Русия. Посещението на външния министър и положителните думи за Москва създадоха допълнително безпокойство чии интереси ще защитава тя като главен дипломатически представител на ЕС.

Върховният представител на ЕС не създава европейската външна политика, но посочването на грешен човек за поста може да създаде сериозни проблеми на Европа, коментира Brookings. Дори италиански издания се присъединиха към тази позиция днес. Резервите са свързани главно с нейните лични качества и с досегашната ѝ работа като шеф на италианската дипломация.

Според Томас Макинсън от всекидневника "Фато куотидиано" министър Могерини е с твърде скромен принос в административните и дипломатическите дейности на външното министерство. Политическият наблюдател на ежедневника "Стампа" Чезаре Мартинети свежда до две резервите по адрес на Могерини - малко известна и със скромен международен опит.

"Италианката ще трябва да се превърне в онова, което досега не беше като министър на външните работи - авторитетна, харизматична и призната от всички. За да постигне това, не се нуждае от синтезирана политика или компромиси, изразяващи съжаления и пожелания, които задоволяват всички. Има нужда от външна политика, която представлява Европа и отстоява нейните интереси във всички части на света", коментира Мартинети.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини