От х:

Днес в x:

Местните партийни централи притеснени от преференциите, водачите на листи заплашени от елиминиране

Преференциалният вот, регламентиран от Изборния кодекс сериозно влияе върху подредбата на партийните листи в Кърджалийския многомандатен район за предстоящите парламентарни избори. Въпреки, че партиите провеждат вътрешни номинации на събрания на актива водачите на листите са предварително известни. За ДПС това ще бъде пъртийният лидер Лютви Местан, за ГЕРБ областния координатор Цвета Караянчева и за БСП-членът на Изпълнителното бюро на Националния съвет Милко Багдасаров. И тримата обаче не се ползват с безрезервната подкрепа на електоратите си. Случаят „Любимец 15“,когато никому неизвестния социалист Момчил Неков стана евродепутат стряска съня на мнозина.Неков бе с номер 15 в листата на социалистите,какъвто бе и номерът на партийната бюлетина.Възрастните избиратели масово отмятаха и за листата и за преференцията.Така Неков измести Сергей Станишев с преференция, съответстваща на номера на партийната листа от първото място.

Затова местните партийни фактори търсят безлични или безкрайно верни кандидати за да не се повтори казусът „Любимец 15“. Нужни са само 7% преференции в бюлетините за да може кандидат от задни позиции да измести водача. Застрашени са всички,дори и лидерът на партията с желязна дисциплина ДПС. Вотът за евроизбори,когато зам.-кметът Елисавета Кехайова взе 650 преференции подсказва,че електоратите не са това, което бяха.

Не случайно млади гербери отсега пазят ред пред Централната избирателна комисия .Те се борят за първи номер на своята партия.Така водачите на листи ще бъдат бетонирани.Дори избирателите неволно да зачертаят номер едно в преференциите,той ще съответства на първия номер на бюлетината на партията.

Страхът от преференциите доведе до там,че знакови фигури не попаднаха в листите като бившия областен управител Иванка Таушанова.

В същото време се ценят хора верни безрезервно на лидерите.Така втори човек в листата на ДПС се очаква да бъде отново съгражданина на Лютви Местан Ердинч Хайрула, при ГЕРБ това е общинския лидер Илия Илиев, а в БСП-областния управител Бисер Николов.

Подредбата на листи традиционно предизвиква недоволство сред част от актива, който се смята за недооценен. Така гербери от Кирково и Крумовград бистрят възможността да накажат съпартийците си с преференциалния вот. В ДПС и БСП също има недоволни, които разчитат на преференциалния вот като форма на протест срещу лидерите.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини