От х:

Днес в x:

В ИСУЛ пришиха отрязаната ръка на 20-годишен младеж

Хирурзите в столичната болница "Царица Йоанна" - бивша ИСУЛ спасиха ръката на 20-годишен младеж след 10-часова операция. Младият мъж отрязал ръката си с банциг.
20-годишният Момчил пострадал в родния си град Троян, докато работел на банциг. В един момент изпуснал дървото, което режел, и машината отрязала ръката му до китката, пише в. "Преса".

Троянските медици преценили, че той трябва да бъде транспортиран по спешност в София и още по пътя позвънили на колегите си в ИСУЛ - единственото място в страната, където се извършват реплантации на ръка.

Екипът на проф. Бинка Попова се събира веднага и в момента, когато младежът е докаран, го вкарват в операционната. След повече от 10 часа хирурзите успяват да пришият отрязаната ръка.

„Работата беше изключително сложна - реконструират се кости, връзки, сухожилия, работи се под микроскоп през цялото време. Най-трудното е зашиването на кръвоносните съдове, защото от това зависи дали ръката ще бъде спасена“, обясни проф. Попова.

След две седмици в реанимация и в отделението по ортопедия и травматология, днес Момчил си отива у дома. Младият мъж вече движи пръстите на ръката си, но ще трябва да премине дълга рехабилитация, за да възвърне предишните си движения. Лекарите са оптимисти, че това ще се случи и той ще води пълноценен живот.

Хирурзите в "Царица Йоанна" извършват между 4 и 8 подобни реплантации всяка година. Операциите се поемат от НЗОК, която плаща за тях по 7000 лева.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини