От х:

Днес в x:

Ракетата към самолета може да е изстреляна от кораб в Черно море

Иван Бояджиев, председател на Института за изследване на тероризма и сигурността

- Г-н Бояджиев, можем ли да определим инцидента с малайзийския самолет като терористичен акт?
- Най-напред: съболезнования на всички близки на загиналите. Това си е чист терористичен акт. След като актът е от такава величина и има толкова много жертви, трябва да се работи по него като при терористичен акт. При борбата с тероризма се включват всички сили на държавата и всички средства.
- Има ли според вас вече достатъчно информация, за да могат експерти по сигурността да кажат кой е извършил този терористичен акт?
- Не може да се хвърля вината върху когото и да било за този терористичен акт, след като още няма достатъчно информация. Сега въпросите са повече, отколкото информацията и отговорите. И в такъв момент политици, които не са виждали жив терорист – като например Хилари Клинтън, която още часове след случилото се изказа, че това е дело на Русия, е безотговорно. При такива ситуации много дълго се точи следствието и много трудно се стига до истината. И с такива прибързани изказвания може да се насочи следствието на грешна следа.
- Няколко са версиите: че самолетът е свален с ракета земя-въздух, че е свален от друг самолет с ракета въздух-въздух, че може да е имало вътре взривно устройство, дори стана известно, че самолетът на Путин е бил по същото време в близка траектория?
- Версиите са много, но няма отговори. Ако е ракета земя-въздух, тя се командва от многоброен добре обучен персонал. Но се казва, че сепаратистите нямат такава установка. Това не може да стане с прости хора. Самият характер на разрушението е малко съмнителен. Самолетът пада така бързо на земята на такива големи късове, че все едно се е разрушил близко до земята. Това може да стане при терористичен акт със самоделно взривно устройство. Американците съвсем правилно нададоха вой за проверка на обувките на пътниците. В една обувка може да се направи разкошно самоделно взривно устройство. Те са с малка мощност, но могат да направят пробив в самолета, да го разхерметизират и той да падне.
Появиха се очевидци, които казват, че са видели два самолета един до друг. Единият се отклони към земята, другият отиде в друга посока. Това може да са били два самолета: един руски и един Боинг 777, тези самолети си приличат. Самолетите са като леките коли, почти не се различават. Може да са помислили боинга за руски самолет.
- Вече излезе и информацията за самолета на Путин?
- Да, това също е възможна версия. Въпросът е кой има за цел да свърши това нещо. Руснаците и сепаратистите нямат никаква сметка да свалят такъв самолет. Освен това трябва да се разгледа и другото съвпадение: два самолета на една и съща компания са застигнати от инциденти. Първия още не са го открили, не знаят какво се е случило още.
Освен това трябва да се види дали не е имало повреда в самия самолет. Много версии, много неща, които будят недоумение защо се бърза. Освен това черните кутии били намерени и едната била дадена на Москва. На Москва не й трябва черна кутия. Който и да изследва черните кутии, ще заблуди обществото. Защото ако излезе, че украинците са свалили самолета, те ще скрият информацията и ще обвинят руснаците. Ако руснаците вземат черните кутии, те ще кажат, че не са извършили атентата.
Има и версия, че от корабите в Черно море може да е изстреляна ракета.
- Ракетните установки на корабите имат ли такъв обсег?
- Имат, макар че го крият.
- Можем ли да отговорим на въпроса: кой има сметка от подобни действия? Това е втори 11 септември.
- Да това е като дубъл на 11 септември. Но и за 11 септември остават много съмнения и много въпроси. На нито един не е отговорено адекватно. И сега всеки ще използва случилото се за своя пропаганда. От друга страна това вече увеличава възможностите за започване на нова студена война.
- Германските медии например вече коментираха, че ситуацията излиза изцяло извън контрол и че това вече не е един замразен конфликт, който предизвиква конфронтация Запад-Изток?
- Ние организирахме един Институт за изследване на тероризма и сигурността със специалисти от различни области. Ние смятаме, че трета световна война отдавна се води, само че с други средства. Има ли преразпределение на границите, нови държави? Ами това си е война, защото такива събития се случват само при една война. Сега сваленият самолет е нещо като черешката на тортата. Но не виждам кой има полза от този инцидент. Още повече, че не съм сигурен, че може да се намери независима комисия, която да разследва случилото се със самолета.
Още с обявяването, че е свален самолет, случилото се беше политизирано. А при едно такова разследване това е най-лошата работа. Така се случи и при разследването на взрива в Бургас, когато веднага се посочи, че е виновна Хизбула. Започне ли едно разследване да се работи по някаква формула, много трудно се появяват истинските резултати. А и след като се появят истински резултати, никой не вярва в него.
Не случайно американците непрекъснато ни съветват да внимаваме за терористични атаки, защото светът върви в тази насока на силови действия. А пък ако се отвори една студена война, този път няма каквато беше предишната. Този път ще бъде силова.
ВИЗИТКА:
Роден през 1938 г. в София
Завършил е Техническия университет
В системата на МВР е от 1968 г.
През 1984 г. създава специалната служба за откриване и обезвреждане на бомби, известна като ДОТИ-1
В периода 1995-1997 г. е секретар на МВР
От 2008 г. е експерт по сигурността и тероризма в Столичната община
Ръководи Института за изучаване на тероризма и сигурността

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини