От х:

Днес в x:

Русия спечели битката за "Южен поток" ?

Шефът на Газпром Алексей Милер даде старта за строителството на оспорвания газопровод "Южен поток". Това се случи вчера (вторник) във Виена, където Милер подписа договор с австрийския енергиен концерн OMV. Изграждането на 50-те километра от трасето, които са на австрийска територия, ще струва 200 милиона евро, съобщи шефът на ОМV Герхард Ройс. Плановете са газопроводът да заработи от средата на 2017, като в края на същата година той трябва да достигне пълния си капацитет от 32 милиарда кубически метра. Това съответства на около една трета от годишното потребление на страна като Германия.
"Който е казал А, трябва да каже и Б"
Сделката може и да е обект на остри критики, но Австрия остана твърда - коментира по този повод "Ханделсблат", пояснявайки, че Австрия иска газови доставки без транзит през несигурна Украйна. След провала на проекта "Набуко" австрийците разчитат сега на "Южен поток". "Който е казал А, трябва да каже и Б", заяви австрийският президент Хайнц Фишер, който посрещна във Виена руския си колега Владимир Путин. Той от своя страна изтъкна, че проектът не е насочен срещу никого, а "служи на енергийната стабилност в цяла Европа, което е много важно на фона на несигурното положение в Украйна", заяви Путин и подчерта, че "Русия се нуждае от този проект точно толкова, колкото и европейските ѝ партньори". По време на посещението си във Виена руският президент каза и още нещо: той обвини Съединените щати, че се опитват да попречат на строителството на газопровода. "САЩ искат да снабдяват Европа с техния газ", заяви Путин, като допълни, че в това всъщност нямало нищо необичайно, тъй като когато става дума за конкуренция, е нормално да се използват и политически средства.
Плановете за изграждане на "Южен поток" се посрещат в Европейския съюз без грам въодушевление, пише по този повод "Ди Велт". "Да се надяваме, че работата по "Южен поток" ще протече в съответствие с европейските закони", заяви Сабине Бергер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Участващите в проекта държави ще бъдат призовани да започнат работа по проекта едва тогава, когато се установи сигурност по отношение на спазването на европейските правила, и по-конкретно - на т.нар. Трети енергиен пакет. Едно от централните условия в този пакет може да се обясни така: не бива едни и същи фирми да контролират както добива и производството на природен газ, така и транспорта и доставката му до крайния потребител. В противен случай страда един важен механизъм на пазарната икономика: конкуренцията.
Русия твърди на свой ред, че двустранните споразумения, сключени със страните, през които преминава "Южен поток", би трябвало да стоят над европейските правила, във връзка с което Москва дори отправи апел към Световната търговска организация да провери случая. А със сегашния си ход Газпром и ОМV поставят Европейския съюз пред свършен факт - Брюксел вече няма как да предотврати строежа на газопровода, посочва "Ди Велт".

Как ще постъпи ЕС?
Въпросът сега е дали Брюксел ще извади "Южен поток" от Третия енергиен пакет, както постъпи навремето с газопровода "Северен поток". По думите на говорителката Сабине Бергер, подобно искане все още не е постъпило. А дали и кога би го внесъл "Газпром" - на този въпрос шефът на концерна Алексей Милер отговори така: "Решаваме проблемите тогава, когато се появят". Във всеки случай това нямало да окаже никакво влияние върху спазването на договорените срокове, заяви Милер и увери, че поддържал "конструктивен диалог" с еврокомисаря Йотингер, с когото се чували всяка седмица.
"По отношение на "Южен поток" Европа трябва да следва политическите си интереси и да настоява за спазване на европейските закони", коментира на свой ред Клаудия Кемпферт от Германския институт за икономически изследвания. "Ако правата в сферата на конкуренцията не се нарушават, ако достъпът до газопровода функционира добре и всичко е правомерно, Европа няма как да има нещо против", посочва още експертката.

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини