От х:

Днес в x:

Пришълци с пари изкупуват Хасково, пазарът живна

Росен Карагьозов анонсира за мащабно раздвижване на пазара на недвижими имоти

Наплив на инвеститори и хора с пари в брой раздвижи пазара на имоти в Хасково и доведе до минибум на бизнеса в града и региона. От няколко месеца са налице реални инвеститорски сделки, които в краткосрочно бъдеще ще налеят милиони и ще отворят нови работни коментираха от хасковския брокер „Интрига“ - член на националното сдружение на брокерите. От фирмата отбелязаха събуждане на пазара, несрещано от 2007-ма година насам. Точно на нивата оттогава били и лихвените проценти на банките, които за разлика от доскоро, кредитират не само покупка на жилища и потребителски нужди, а и инвестиционни проекти. Освен лихви на приемливите 6.2 - 6.7 % банките финансирали до 80 % от инвестиционните намерения и свалили близо 3 пъти исканото обезпечение при сделка. Това привличало бизнеса. За пръв път от много години освен обичайните складове, се купували и наемали и други търговски площи-магазини, хотели, заведения и дори ресторанти.

Раздвижване има и на пазара на жилища, но не толкова заради банките, колкото заради прииждането на много хора с пари. Преселението е главно от кърджалийско, Крумовград, Момчилград, но и все повече от Смолянско, коментира Росен Карагьозов управител на Интрига. Идващите влагали спестяванията си в недвижими имоти и главно апартаменти. Но не както през последните години в евтини панелки или средно скъпи жилища, а в ново, дори луксозно строителство. Именно това задържа цената на квадрат застроена площ в Хасково сред една от високите в България. В центъра например нивата не са мръднали под 550 евро на кв/м. Даже и периферията, каквато се явява Орфей, двустаен апартамент ново строителство се предлагал за 88 хиляди лева. Търсенето определя пазара.

Ако купуващите жилища са от България, то почти на 100 % от инвеститорите са от Турция. Бизнесмени от Истанбул правят през юли първа копка на модерен СПА комплекс в Минерални бани. Той ще е на 2500 квадратни метра площ, а инвестицията ще е от над 2.5 млн евро. Очаква се инвестиционното намерение да се реализира още до края на тази година. Мощен предприемач пък закупил над 1000 метра застроена площ в индустриалната зона на Димитровград и ще прави база за продажба на едро на промишлени стоки. Макар и неофициално, в бизнессредите се счита за сигурна и сензационна сделка в Хасково, също на турски инвеститор. Той щял да налее милиони в предприятие от областта на машиностроенето.
Сделката обаче още не е от „реалните“.

В момента пазара на недвижимите имоти предлага изгодни цени, плюс либерализираното финансиране от банките, превръща бизнесклимата в много удобен за нови начинания, обобщават брокерите.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини