От х:

Днес в x:

Муха и банка се убиват най-лесно с вестник

Разправяха ми хора, присъствали на вчерашния Констативен съвет при президента, че Станишев и Местан изобщо не си говорели, даже не се ръкували, поне от куртоазия. Същите тези двама, дето се прегръщаха и целуваха на Орлов мост. Ледени били отношенията и между Станишев и Орешарски. Премиерът обаче си говорел с Местан. Което идва да покаже какво? Че Орешарски в момента е човек на ДПС. И ДПС е партията, която наложи спирането на „Южен поток”. Ако е спрян, де… Какви са причините, подлежи на изясняване. Но най-вероятно дружествата на Пеевски са кухи, разчитали са на парите на КТБ, обаче Василев вече не ще да дава… Петте български фирми, които участват в "Газпроект Юг” (консорциумът, който ще строи ЮП от българска страна) по условие трябва да имат достъп до 500 млн. лв. кредитна линия или собствен капитал. И работата става малко пари нема, действай! В случая: Не действай… Затова вестниците на Пеевски, които не са на Пеевски, а на майка му, която обаче ги продаде, са емнали КТБ и вероятно ще я довършат. Както казваше Буров, муха и банка се убиват най-лесно с вестник…

Междувременно стана ясно, че подуправителят на БНБ и шеф на „Банков надзор” Цветан Гунев е обвиняем за длъжностно престъпление и има мярка за неотклонение "подписка". Гунев не взел мерки за спиране на източването на Корпоративна търговска банка, която била отпуснала 19 "лоши" кредита. Цацаров потвърди, макар и да остави името на банката „по досещане”. Много се страхувам от една нова 1996 г. Във Фейсбук имаше снимка от клона на КТБ във Варна с несвойствена опашка отпред…

Другото интересно, което ми каза от Констативния съвет, е свързано с Волен. Изглежда в момента е в ремисия. Всички видяхме, как на влизане той се ръкува с президента. Обаче накрая, преди да си тръгне, пак се ръкувал и се извинил, че не може да слезе с другите на импровизираната пресконференция за резултатите от срещата. „Извинете г-н президент, рекъл, че не мога да сляза с Вас, но избори ме чакат…”

Той, както е известно, преди избори става яростен враг на цялата политическа система.

Явор Дачков твърди, че миналото лято, по време на протестите, Бойко и Пеевски са се виждали поне два пъти и се интересува какво са си говорили. Е, няма кой да му отговори, разбира се. Бойко вече каза, че няма нищо общо нито с Пеевски, нито с Василев… Според Дачков Бойко наричал Пеевски на галено Бебчо. „Двамата са много дълбоко свързани чрез бизнес и финансови интереси за милиарди…”

За десните Дачков вика: „Добре е и те да си кажат за Пеевски, защото е много лицемерно да громиш задкулисието с парите на Цветан Василев, който е основен спонсор на Иван Костов и ДСБ от години насам, и то по времето, когато съдбоносният Пеевски му бе все още близък. Надявам се, че слуховете за спонсорирането от Василев и на РБ са силно преувеличени (в смисъл, че са взели от него по-малко пари, отколкото АБВ). И че РБ няма да става параван на нелицеприятната коалиция ГЕРБ-ДПС и да я узакони в парламента.”

Не знам дали може напълно да се вярва на Дачков, защото неговият принципал (Алексей Петров) от дълго време е във война на живот и смърт и с Пеевски, и с Борисов. Но специално за връзката на Пеевски и Борисов моите наблюдения и усещания са същите. Двамата играят в тандем. Ще почерпя всеки, който намери две думи, казани публично от Борисов, срещу Пеевски. Точно затова написах, че не вярвам задължителното гласуване да се въведе в близкото бъдеще. Щото зад Пеевски стои Доган. Вчера ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно в НС да се отложи точката за решение „за или против” провеждането на референдум за Изборния кодекс.

И накрая Дачков ехидничи: „Да са ни честити Пеевски и Борисов. Един доказан и свръхефективен тандем. Да му мислят онези, които нямат чувство за хумор. Отчаяние ги дебне отвсякъде…”

Е, да се надявам, че за мен не се отнася…

Може би и за Антон Кютев не се отнася. Винаги съм го мислил за невероятен сухар, обаче той извади егати чувството за хумор: „След Жан Виденов БСП е най-силна при Станишев”. Да, бе… БСП е изключително силна, но така умело го прикрива, че ако гледаш отстрани, можеш да си помислиш, че всеки момент ще се разпадне.

Кютев е като оня грузинец, дето се давел на Китен, но не знаел как да вика за помощ. И викал: „Последен път плува, последен път плува….” Доста хора от НС на БСП плуват за последно…

Обаче пък руският астролог Михаил Преображенски вика, че силна вълна от положителна енергия ще ни залее днес под влияние на благоприятния аспект на Венера с Юпитер. Това ще ни помогне да се отърсим от натрупаните проблеми напоследък. Периодът до четвъртък ще е изпълнен с приятни емоции…”

А дано, а дано се отърсим от проблемите…

Бареков съобщил, че като се върне от чужбина, ще свика национална конференция на „България без цензура”, която ще трябва да реши някои наболели идеологически въпроси. Партията не можела повече да стои в центъра. В смисъл по средата между  Делян и Цветан. Предвид на италианския развод между двамата се налагало да се избере страна. Консервативното решение било да се стои при началния спонсор. Но печелившото решение било в полза на претендента Пеевски…

Интелектуалците вече избраха. Влади Въргала, Аня Пенчева, Николина Чакърдъкова, Силвия Кацарова, Наско от БТР, отец Никанор от Гигинския манастир, Тити Папазов и др. основали граждански комитет за защита на шефа на КТБ. Дето имаше един виц, завиват краката на спонсорчето да не настине… Шефът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов рече, че по-скоро трябва да бъде издигнат паметник на Цветан Василев до Съдебната палата.

Е, ама то на жив човек не бива паметник. Дето викала оназ снаха на свекърва си, да умре, пък паметникът лесно… Не му го пожелавам, само казвам, че не е на хубаво на жив човек паметник.

Обаче пък като се замисля, чест им прави, че излизат с имената си да си защитят спонсора, а не се покриха като мишоци. Само се учудвам защо Смешка Робева не е сред тях. Тя струва ми се най-много намаза покрай Бареков. И Костов не виждам.

Бойко демонстративно скъса споразумението между лидерите на четирите парламентарни партии, постигнато на Констативния съвет. БСП, ДПС и Атака се опитаха да преодолеят ветото на президента върху закона за МВР. „Оттук нататък война… Те се подиграха с мен. Оттук-нататък война, щом искат война, така ще бъде. Те не заслужават толерантност – реваншизъм до дупка…”

Веднъж вече му обърнахме внимание, че в съвременния език думата „реваншизъм” има главно отрицателни конотации и не подобава на един политик да я употребява. Но пък от друга страна „реваншизъм” е най-точното определение за това, което ще се случи, ако той вземе властта, та знам ли…

Ох, има още простотии из държавата, ама стига толкова, че мачът почва.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини