От х:

Днес в x:

9 души с менингит в Пловдив, 5 са деца

Рязко увеличаване на заболелите от вирусен менингит е регистриран в Пловдив. Девет души са настанени в Инфекциозната клиника в града в последните дни.
Сред тях има и пет деца, като едното е бебе на година и 10 месеца, съобщи Нова телевизия.

Друго от децата - 4-годишно момченце, е било настанено в клиниката от частна болница, където първоначално е било лекувано за пневмония. Тъй като е посещавало детска градина, всички деца са изследвани, но резултатите са отрицателни.

Лекарите успокояват, че не става дума за епидемия.

„Имаме болни в тежко състояние. Едната жена тук е апаратна вентилация с изкуствен бял дроб. Другите двама са в интензивния сектор, възрастни с гнойни менингити, които с тежко състояние. Единият пациент се наложи да бъде опериран. Няма епидемичен взрив. Случаите са отделни един от друг”, обясни проф. Мариана Стойчева - началник на Инфекциозна клиника – Пловдив.

През април 54-годишна учителка от детска градина в Разлог почина от менингит. Тогава лекарите обясниха, че тя е развила най-тежката, мълниеносно протичаща, форма на болестта – Синдром на Уотърхаус-Фредериксен или свръхостър менингококов сепсис. Децата бяха профилактирани от епидемиолозите с гамаглобулин с цел повишаване нивото на имунната им защита и нямаше заболели.

През декември 2011 г. пък 11-годишно момче от Антоново почина от пневмококов менингит.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини