От х:

Днес в x:

Повече от 2,1 милиона българи са активни пушачи

Около 30 на сто от българското население или повече от 2,1 милиона българи са активни пушачи, сочат данни на СЗО за употребата на тютюн и цигари в България.
Заклетите пушачи у нас са 40 на сто от мъжете и 19 на сто от жените, като силният пол пуши около 40 цигари на ден, а дамите - 24 цигари, сочат данните на СЗО за тютюнопушенето у нас и в световен мащаб, които са за 2013 г. Те са обявени по повод 31 май - Световен ден без цигарен дим.

Негативните факти се потвърждават и от българската статистика - всеки трети българин е редовен пушач.

По възрастова характеристика най-страстните пушачи у нас са хората между 25-65 години - близо половината от хората в тази възрастова граница.

Във възрастовия диапазон 15-24 години заклети пушачи са 28 на сто от българите. В категорията над 65 години - страстните пушачи у нас са 12 на сто от мъжете и жените.

Като нередовни пушачи се определят 10 на сто от мъжете и 9 на сто от жените у нас.

Заклети НЕпушачи са 50 на сто от българските мъже и 70 на сто от дамите.

В статистиката на НСИ има данни и за това колко средства харчи българинът, за да утоли страстта си към цигарите и алкохола: през миналата година едно семейство е харчило за алкохол и цигари по около 420 лева годишно, докато преди десет години тази сума е била значително по-малко - 190 лева (тук влияние, разбира се, оказват и доходите, и цените).

Средно на едно лице у нас за алкохол и цигари се падат по 180 лева през 2013 и 82 лева през 2004, отчита статистиката.

Според изследване на здравни експерти - само за миналата година заради пълната забрана на тютюнопушенето у нас са регистрирани около 1600 инфаркта по-малко в сравнение с предходната година.

За 2 години, откакто е въведена забраната за пушене на закрити места, са извършени над 400 000 проверки и издадени над 2300 акта за над 1 млн. лева, съобщи Министерството на здравеопазването.

Фестивал на здравето ще се състои днес от 9.00 до 21.00 часа в Борисовата градина в София

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини