От х:

Днес в x:

ЦИК обяви 17-те, №15 отива в Европарламента

ЦИК обяви имената на 17-те нови български евродепутати.
Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обяви на късен петъчен брифинг по азбучен ред имената на кандидатите, които влизат в ЕП.

От партията победител ГЕРБ евродепутатите, които ще представят страната ни в Европарламента, са Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Ева Паунова, Емил Радев, Мария Габриел и Томислав Дончев.

Социалистите от Коалиция за България ще бъдат представени от Георги Пирински, Илияна Йотова, Момчил Неков (№ 15) и Сергей Станишев.

Припомняме обаче, по-рано днес лидерът на БСП потвърди категорично, че ще се откаже от мандата, така че в този случай от листата на социалистите в ЕП отива поставеният под №4 Петър Курумбашев.

Класиралите се кандидати от ДПС за Европейския парламент са Илхан Кючук, Искра Михайлова (влизаща на мястото на Делян Пеевски), Неджми Али и Фелиз Хюсменова.

Новопоявилата се партия "България без цензура", която се коалира с ВМРО със ЗНС и с "Гергьовден", ще изпрати в Европарламента Ангел Джамбазки и Николай Бареков.

Реформаторският блок ще бъде представян от Светослав Малинов, изместил чрез преференция водача Меглена Кунева.

Според Изборния кодекс правата на избраните кандидати за евродепутати могат да се прекратяват 7 дни преди първата сесия в европейската институция. Предвид факта, че първото заседание в Европарламента ще се проведе на 1 юли, правата на кандидатите ще бъдат прекратени на 23 юни.
След тази дата, ако някой от кандидатите реши да се откаже от мястото си, ще трябва да го направи пред ЕП.

Макар да стана ясно още в по-ранните часове, че Делян Пеевски окончателно не е евродепутат, на заседанието ЦИК обяви отново, че депутатът е заличен от листата.

В заключение стана ясно, че ЦИК има възможност да направи предложение за законодателни промени в Изборния кодекс, но това ще се случи, след като комисията направи своя анализ на изборния процес.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини