От х:

Днес в x:

Назми Мюмюн: Стига деление на поробители и възродители!

Назми Мюмюн

Кърджалиецът Назми Мюмюн има необичайно хоби - подарява портрети на Апостола на българската свобода Васил Левски на приятели, познати, институции. Само за последните две години от него са получили ценните репродукции над сто души. Назми Мюмюн е връчил портрети на Апостола на министри, депутати, шефове на полицейски управления, кметове на общини, общественици, обикновени граждани. Сред получилите ги са покойния депутат Димчо Михалевски, кметът на Кърджали Хасан Азис, областния  управител на област Кърджали Бисер Николов, зам. областния управител на Стара Загора Тунджай Юзтюрк, главния секретар на областна администрация Кърджали Неджатин Салим, председателя на общинския съвет  Раиф Мустафа и  работодатели като Ерол Касим, Садък Емин и др.  Често ликът на Васил Левски „влиза” в училищни кабинети. Получи и д-р Йорданка Господинова, директор на Дома за медико-социални грижи за деца в Кърджали.

“Идеите на Апостола за чиста и свята република,  в която всички, независимо от етнос и вяра, да живеят като братя, са много актуални в наше време. Не съм срещнал български гражданин от турски произход, за който Левски да не е светиня заради тези си думи и да не е ценен заради тях. Дали обаче част от моите съотечественици се вслушват в призива на Апостола? Мнозина искат да ни противопоставят. Най-често това са политици и неадекватни с европейското мислене наши съграждани . След Катуница и сега влезе в оборот село Розово-Казанлък „ етнически чисто” село обявено от кмета. Затова подарявам този лик на хора, които са обществено ангажирани, за да им напомням завета на Васил Левски”, сподели  Назми Мюмюн.

Днес той е силно обезпокоен от насажданото етническо и верско противопоставяне в страната. “Делят ни на „поробители” и „възродители”. На едните се вменява вина за пет вековното османско иго, на другите за насилствената асимилация при тоталитарния режим”, споделя Назми Мюмюн. Той е член на Съвета по правата на човека, етническите и междуетнически отношения към Националния съвет на БСП.

“Къде потулиха завета на Апостола за чиста и свята република? Защо българи, турци, арменци, помаци, роми не живеем като братя? Защо националисти бият богомолци в центъра на София пред Баня башъ?”-пита Кърмъзъ Назми,както му викат в Кърджали. Той подкрепя категорично Декларацията на Главно мюфтийство, която бе насочена срещу екцесиите на „Атака” над мюсюлманите в столицата: “Започваме да се страхуваме, че сме отново нежелани”казва Назми Мюмюн. Той застава зад констатацията на главно мюфтийство: ”Физическите, психологическите, икономическите и социалните методи за репресии са ни известни от историческите факти и събития, те се повтарят и днес, а ако не се погледне сериозно на нещата ще продължат и занапред.”

Убеден е, че макар и малка,част от българското общество е „враждебно и агресивно настроено към исляма, ислямските ценности и мюсюлманската общност”. За съжаление, с годините анти-ДПС отношението се преобразува в анти-турски и анти-мюсюлмански настроения. Това не носи ползи за никого.

 Кърмъзъ Назми вини за сегашното етническо и верско напрежение известни на обществото ни политически сили. Според него с разпалването на етническо и верско противопоставяне в обществото ,те искат да си осигурят нов кредит на доверие сред електората.  Един от тях бе заявил в Тервел на Гергьовден преди години: ”Ние искаме да ни запомнят с това не колко джамии сме открили, а колко нови църкви сме построили”, припомня ни думите му Назми Мюмюн.

Кърджалиецът е известен сред съгражданите си с това, че уважава всяка религия. Трябва да има хигиена във вярата, тя се пренася и във взаимотоношенията между хората, споделя Назми Мюмюн. Той дава пример за религиозна толерантност в града. Благодарение на негови усилия и благотворителността на негови приятели бе извършен основен ремонт на църквата в крайградското село Резбарци. Спомоществователите са и турци, и българи.Участва в дарителските акции на всеки голям християнски празник.  За Коледа и Великден осигуряват агнета, пуйки, пакети с храна за бедните. Личен приятел е с отец Александър Чакърък от Одрин и с енорийския свещеник на Кърджали Отец Петър.  Живее на метри от църквата. Всеки ден среща богомолците, отправящи се към храма. Мнозина от тях познава лично. Не смята, че камбанния звън дразни мюсюлманите. Не приема и реакциите срещу пеенето на имамина, призоваващ за молитва.

По негова идея бившият премиер Станишев подари голям килим на джамията в Кърджали. Плод на негова благотворителна акция е обновяването на двора и оградата на джамията в града.

Заради усилията си да подпомага религиозната толерантност не се страхува и да изказва открито мнението си по болни въпроси. Смята, че както в Кърджали, така и в София трябва да се изгради втори мюсюлмански храм. Това ще облекчи вярващите да се съберат в джамиите и няма да води до конфликти с хора от други вероизповедания. Твърди, че в Германия има стотици джамии и те не пречат на никого. Германия не е станала мюсюлманска държава, заради храмовете на вярващите. Тя просто е станала модел за толерантност, твърди Назми Мюмюн., Друг пример е и съседна Турция град Истанбул- металната църква „Св.Стефан”( реставрирана със съдействието на голямата истанбулска община) и българската църква ( чиято земя е на пъпа на мегаполиса) в квартал Шишли, те не пречат на турските граждани и никои от тях няма друго освен положително отношение и уважение към другата вяра. Дава за пример и жителите на Одрин, които посрещат гостите от България по време на откриването на втората обновена църква в града „Св.Св.Константин и Елена”. Те наблегнаха на комшулука, като ни посрещнаха с топли чувства и с приветливото „ Hosgeldınız ”. “Никого не подразниха българските знамена, които веехме, нито камбанния звън, когато биехме камбините от  радост при последното си посещение в Одрин”, споделя Кърмъзъ Назми.

Според Назми Мюмюн трябва да се сложи край на разделението на етническа и верска основа в страната. Дава за пример Ардино, където заради политически грешки има комшии българи, помаци и турци, които с години не си говорят. “Това е недопустимо”, смята Кърмъзъ Назми. “С години работим, за да преборим различията, а необмислени прояви  от страна на националистически политически формации с  анти-турско и анти- циганско говорене и действия, рушат всичко изградено буквално за часове”. Той е на мнение, че символ на единството на нацията трябва да бъде и президентската институция. Затова предлага партията му да  помисли наистина сериозно и държавнически за издигане на кандидатура за вицепрезидент - мюсюлманин.

Георги Кулов

Портрет на Апостола за д-р Господинова
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини