От х:

Днес в x:

ЕС задължи „Гугъл” да ни изтрива от търсачката, ако поискаме

Съдът на Европейския съюз със седалище Люксембург реши потребителите в ЕС да имат правото да поискат от интернет гиганта „Гугъл” да изтрива тяхната лична информация, съобщи „Франс прес”.

Става дума за лични съобщения, снимки и данни, събирани за даден потребител в сървърите на компанията както през външни услуги, така и посредством вътрешните механизми на вездесъщата електронната търсачка.

Така всеки гражданин на страна членка, който не желае личната му информация да се появява в резултатите от търсенето, ще може да отправи официално искане, с което да заяви това.

В мотивите за решението си от днес магистратите обявиха, че „всеки има правото да бъде забравен”, когато такава информация вече е неактуална, неуместна, чувствителна или прекомерно подробна.

До делото се стигна, след като в Испания бяха заведени 180 единични дела в националния съд на страната, но след като местното правораздаване не успя да разреши казуса, недоволните граждани и неправителствени организации се обърнаха към Брюксел.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини