От х:

Днес в x:

Турция разби канал за трафик на имигранти към България

В Истанбул и Одрин е разбита престъпна група от 12 души, които организирали нелегален трафик на имигранти от от близкоизточни държави към България и Гърция. Групата е разкрита в резултат на неколкомесечно проследяване от специализираните екипи.

Операцията на специалните части за залавяне на трафикантите е извършена по нареждане на републиканската прокуратура в квартала Газиосманпаша в Истанбул и Истанбулското областно командване на жандармерията.

Екипите предприели едновременни акции на 16 различни адреса в Истанбул. В едно от претърсените жилища били намерени над 50 имигранти от Афганистан, Ирак, Пакистан и Палестинската автономия.

Каналджиите взимали между 500 и 2000 долара на човек.

Всички от престъпната група са били задържани и предадени на съдебните власти, които са издали заповед за задържането им в ареста. Имигрантите ще бъдат експулсирани.

Международната правозащитна организация "Хюман Райтс Уоч" обвини България, че пречи на мигранти да влязат в страната, да подадат молби за международна закрила, както и че ги връща групово със сила.

Мигранти рзказали на организацията, че българи с камуфлажни военни униформи ги карали да спят в снега, полицаи им отказвали вода, храна, одеала и медицинска помощ.

Представители на официалните български власти определиха обвиненията като лъжа и измама.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини