От х:

Днес в x:

Хасковската река пред колапс заради проядено корито

Хасковска река не прилича на река, особено в западната си част

Всяка „голяма вода“ може да е краят на хасковската река, поне в досегашния й вид. Коритото се руши безконтролно, особено в участъка след градската градина към бившето ОУ „Алеко Константинов“, и всяко наводнение ще го довърши. Прекалените може би предупреждения са на живеещи на малките номера на най-дългия булевард в Хасково- „България“. Хората описват реката в тяхната част като джунгла, а подпорните стени като археологически остатъци от някогашно строителство.

Проверка на място показа, че сигналът има известно основание, особено в контекста на хипотезата за наводнение. Каменното корито между ТОХ-а и бившето „Алеко Константинов“ наистина сякаш е проядено от молци. В този район обаче растителността бе щателно прекопавана от служители на Екопрогрес. Които очевидно никога не са носили мотиките си отвъд моста след градската градина. Там треволякът прелива в храсталаци и папур, достатъчни да скрият възрастен мъж. Стената в голямата си част е почти колабирала, на места - напълно. Отвъд бетоновия възел, на завоя за Каменни пък, коритото почти изчезва. Добрата новина е, че чезне и самата река, сведена до вадичка за поливане на домати. Не че Олу дере бе по-различна, преди да прелее през 2012 година.

Справка с миналото показва, че опасенията на хасковлии от най-западната част на града не са безпочвени. През същата 2012-та преляха два микроязовира край Болярово. Язовирчетата наистина бяха микро, но от тях хасковската река стана „макро“ и почти стигна мостовете в най-високата част на коритото - около зеленчуковия пазар и бизнес-центъра.

От община Хасково съобщиха, че са наясно с проблема и вече са взели мерки. Администрацията от години чакала одобрение на проект за 1.7 млн. лева за корекция и укрепване на подпорните среди на реката, но в крайна сметка ги отрязали и от МОСВ, и от Комисията за бедствия и аварии. Преди седмица общината сключила договор с външна фирма за разчистване на земни маси и блатна растителност в западната част на река Хасковска. Очакваме до десетина дни фирмата да започне работа, съобщи пресаташето на общината Бояна Тодорова.

Г. Христов

Стените са обилно "проядени"
...и от двете страни
На места прораснали дръвчета са сринали стената изцяло
В най-горната си част реката прилича на джунгла
Затлаченото корито и компрометираната стена гарантира проблеми при евентуално наводнение
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини