От х:

Днес в x:

Агенцията по храните в Смолян: Граждани, звънете за нарушения на горещия телефон

д-р Бозуков представи директорите на одтелите в Областната дирекция и призова гражданите да им съдействат със сигнали и жалби срещу некачествените стоки и продукти

На 10 април във всички Областни дирекции на Агенцията за безопасност на храните /БАБХ/ в страната, се проведе Ден на отворените врати за граждани.

„Целта е да се запознае обществото с дейността на Агенцията и да потърсим съдействие от гражданите за несъответствията, с които се сбълскват и да ни сигнализират. Така ние по-лесно бихме могли да реагираме“, заяви шефът на санитарно-контролната структурата в Смолян д-р Сава Бозуков.

Потребилетилете имат най-добра информация за нарушенията, които се случват във всеки един обект, и затова се набират доброволци, които да съдействат на служителите на агенцията в дейността им, за да се осъществява по-ефективен контрол, обясни идеята д-р Бозуков.

БАБХ контролира както суровините - така и производството, преработката и реализацията на храните.

За да могат да попадат сигнал или жалба на горищея телефон 0700 12299, гражданите трябва да пазят касовия бон от покупката и оригиналната опаковка на стоката.

При извършените 1822 проверки на търговски обекти от началото на годината, са направени 10 акта и са бракувани 177 кг. месни продукти. Те са били с изтекъл срок на годност и без идентификационна маркировка, съобщи д-р Жана Шишкова, началник отдел безопасност на храните. От мрежата са били и ззети и 1230 кг. Макаронени изделия, които са били върнати на производителя. Стоката е била годна, но не била етикирана според нормативните изисквания, обясни още специалистът.

От миналата седмица са започнали проверки и на яйцата, но към момента не са констатирани нарушения. Специалистите призоваха гражданите да бъдат особено внимателни при закупуването на месо за Великденските празници, което обикновено се предлага охладено и е с трайност 72 часа. Марката и маркировката са задължителни, за да има доказан произход, като най-добре е да се избягват месните проукти, предлагани извън търговската мрежа, препоръчаха още експертите.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини