От х:

Днес в x:

България благодари на спасителите при р. Лим

Външните министри на 3 държави участваха във възпоменателна церемония по повод 10 г. от трагедията в река Лим. Кристиан Вигенин благодари на спасителите.Трагедията, в която бяха прекършени 12 млади живота, стана повод и за ново разбиране за близостта между народите на Черна гора, Сърбия и България, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред журналисти в Приеполе, след като се срещна заедно с министрите на външните работи на Сърбия и Черна гора Иван Мъркич и Игор Лукшич с ръководството на община Приеполе. Поводът е 10-годишнината от трагичната катастрофа при река Лим, където загинаха 12 деца от Свищов.

Министърът изрази съболезнования към близките на загиналите деца. Той подчерта, че е впечатляващо как местните хора от Биело поле и Приеполе, без да се питат дали това е опасно за тях самите, са се втурнали да помагат и всъщност са направили тази трагедия по-малка, защото без тази бърза намеса загиналите можеше да са повече.

Вигенин и министрите на външните работи на Сърбия и Черна гора Иван Мъркич и Игор Лукшич положиха общ венец пред мемориала по повод 10-годишнината от трагичната катастрофа, при която загинаха 12 деца от Свищов.

Изминаха 10 години от нелепата катастрофа на българския ученически автобус, но болката, споменът и емоциите от потресаващата трагедия все още живеят в нас и семействата на загиналите деца, както и в съзнанието на хората от двете съседни общини - Биело поле в Черна гора и Приеполе в Сърбия, заяви Вигенин.

Нека е светла паметта на дванадесетте български ангели, каза Вигенин и подчерта, че българската държава, българският народ никога няма да забравят подвига и саможертвата на спасителите от Черна гора и Сърбия. Той изброи имената им, сред които са д-р Суад Нуманович, Тарзан Милошевич, тогавашен кмет на община Биело поле, Стеван Пурич, тогавашен кмет на Приеполе, Есад Кощреба, Желко Божович и др. Той благодари на спасителите от името на българския народ.

С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите при трагичния инцидент.

Преди това тримата министри се срещнаха с ръководството на община Биело поле и поднесоха венци на паметника "12-те рози" и пред паметника на жертвите от железопътната катастрофа край Биоч.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини