От х:

Днес в x:

Синдикатите проучиха къде в училищата липсват квалифицирани преподаватели

Лидерът на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров

Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа" предприе изследване за нуждата от преподаватели по различни предмети в страната.

От прес офиса на синдиката информираха, че най-голяма е необходимостта от квалифицирани учители по чужди езици и информационни технологии у нас.

За София най-крещяща е нуждата от учители английска филология, информационни технологии, български език, начални учители.

Нужда от английски и информационни технологии наблюдаваме и в градовете Пловдив, Благоевград, Разград, Монтана, Плевен, Търговище, Ямбол, Лом, Шумен, Бургас, Варна и др. В Плевен липсват учители по математика, физика, химия и биология, посочи лидерът на синдикат "Образование" Юлиян Петров.

Огромна част от преподаващите педагози са с преквалификация, а за начален курс остарялата нормативна база дава предимство на учителите с начална педагогика, като се неглижират тези със специалност английска филология, смятат още от "Подкрепа"

По подобен начин се третират и останалите учители-специалисти в начален курс със специалности музика, изобразително изкуство и физическо възпитание, убедени са синдикалистите.

Те се застъпват за въвеждането на ранната предучилищна подготовка са необходими учители със хибридна специалност „предучилищна и  начална педагогика“. Тази специалност беше предлагана от няколко висши училища, но те я закриха с комерсиални цели, за да вземат два пъти таксите от обученията, заяви Петров.

Проблемът с липсата на учители по чужди езици и информационни технологии не е от вчера и категорично няма да се реши, дори и да се удвои държавната поръчка към университетите с тези специалности.  Бъдещите педагози, знаещи чужди езици и притежаващи квалифицирани знания по информатика, трябва да предпочетат учителската професия, професия с доказано най-висок стрес и начална заплата от 250 евро, или да се подадат на изкушението да работят извън образователната система с два или три пъти по висока заплата и без претоварване със стрес, заявяват още от КТ "Подкрепа".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини