От х:

Днес в x:

Русия ще подготвя бойни делфини в Крим

Русия се кани да въведе на въоръжение във военно-морските сили бойни делфини. Севастополският държавен океанариум се подготвя да започне в най-скоро време тренировки на бойни делфини по нови програми. За това е съобщил източник от аквариума, пишат руски медии.

Идеята за приемането на въоръжение на бойни делфини афалини и тюлени в Русия не е нова. Тя вече е била реализирана. Доколко успешно и с какъв резултат остава военна тайна - и в Русия и в Украйна.

По време на СССР в Крим активно са били подготвяни бойни морски животни. След разпадането на Съветския съюз тази практика била прекратена до 2012 год., когато тренировките започнали отново. До присъединяването на полуострова към Русия делфините били подготвяни по съветски програми за нуждите на воениморските сили на Украйна.

РИА Новости цитира източник, според който в океанариума вече се разработват нови прибори, с които тренировките ще станат по-ефективни. 

Докато Крим влизал в територията на Украйна, била в ход разработка на прибор, който преобразувал „открита от сонара на делфин поводна цел в сигнал на монитора на оператора“. Разработката останала незавършена, тъй като украинското Министерство на отбраната не отделило необходимите средства за това.

Севастополският океанариум е вторият по големина център за подготовка на бойни морски животни, другият е в Сан Диего в САЩ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини