От х:

Днес в x:

Крим като Косово, Кавказ... Кърджали?

Произволно избрах следващия текст от едно изказване на някогашния държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън по повод независимостта на Косово. Единствено смених имената на държавите - Косово с Крим. Ето какво се получи:
“Трябва да бъдем готови силно да подкрепим волята на мнозинството от народа на Крим. Ако правителството в Симферопол избере независимост, силно ще настоявам САЩ веднага да признаят тази независимост и ЕС да бъде призован да направи същото.”

Ако се заровите в речите на всички политици - от Путин до Обама, и само сменяте имената на държавите, за които говорят, ще усетите дълбоко отвращение от цинизма, манипулацията и двойните стандарти.

Нормалните хора трябва да изхождаме от гледната точка на човешкия индивид, на личността, а не от гледната точка на националната държава. За теб, за мен, за нас е важно дали живеем добре, дали имаме демократично управление и дали сме свободни - да говорим собствения си език, да се чувстваме сигурни, да пътуваме, да имаме достъп до образование по целия свят. Националната държава има други приоритети и те далеч не са в полза на обикновените хора.

Днес половината свят заклеймява Владимир Путин, другата половина го аплодира. Така е и в България. Носи етикети от “крадец” и “диктатор” до “император” и “обединител”.

Твърди се, че анексията на Крим обръща нова страница от историята на света, защото разрушава крехкото равновесие. Убедени ли сте? Такива смени на територии са всекидневие. Само за последните три години в света са започнали и тлеят 14 въоръжени конфликта и войни, включително и случаят с Крим.

Най-големите критици на агресивната политика на Путин са ненадминати рекордьори по участие във въоръжени конфликти и инвазии на чужди територии. Нека да не се занимаваме със САЩ, които и днес имат военни бази в над 150 държави по света. Погледнете Великобритания например. От установяването на демокрацията в Обединеното кралство Лондон е участвал в 171 въоръжени конфликта и войни на територията на 193 държави, които днес са в състава на ООН.
Крехкият баланс в света! Защо всичко е толкова крехко? Според мен всичко несправедливо е крехко. Когато анализирам Крим, веднага си представям, че съм жител на този полуостров. Представям си, че съм етнически руснак, който живее сред руснаци, говоря на руски, но съм задължен да бъда украинец. Защо? Защо кавказките републики не могат да бъдат независими държави?

Когато Русия настояваше, че Косово е неделима част от Сърбия и предупреждаваше, че не трябва да има независимост, защото се руши балансът, си представях, че съм албанец в Косово. Нямам право да говоря албански, всичко трябва да е на сръбски, нямам право да практикувам професията си, защото съм заложник на националните идеи на сърбите. Бил съм десетки пъти в Косово и знам как се чувстваха албанците. Знам днес как се чувстват и сърбите в Косовска Митровица. Сърби сред сърби, които са длъжни да живеят по албански ритъм. Не е справедливо, но е така.

Българите в Турция, Гърция, Македония, Сърбия бяха претопени през десетилетията. Същата политика на асимилация се провеждаше в бивша Югославия, в бившите съветски републики. А хората имат правото на самоопределение. Имат право да живеят според своите обичаи, култура, със собствени медии и да общуват на собствения си език - дори по избори.

Хоп - клопка. Ами Кърджали, както попита в “Труд” премиерът Сергей Станишев? Имат ли право българските турци да мислят за самоопределение? Това е тема табу.
Слава Богу, Кърджали не е нито Крим, нито Косово, нито Кавказ. Засега. Защото заплахата за етническия мир често идва отвън. От такива като Путин, Обама, Ердоган.

Защо ли? Когато се питам кой решава съдбите на народите, се сещам за един хубав виц.

Самолет на “Луфтханза” наближава летището на Мюнхен и комуникира с кулата... на развален английски. В един момент пилотът, в миг на национално самоосъзнаване, се разкрещява по микрофона: “Ние сме германски самолет, германски пилоти на германска територия и кацаме на германско летище. Защо, по дяволите, говорим на английски. В този момент се включва мъж с тежък британски акцент: “Защото изгубихте шибаната война.”

Преди 15 години САЩ започнаха прекрояването на света, защото бяха единствената свръхсила. Днес Русия е силна и може да си позволи да анексира едни и да държи насила други.

Ние само можем да се молим и да се надяваме да не ни набележат. Историята ни е пълна с примери колко лесно България може да бъде нарязана.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини